Imatge | Kahoot

A més de substituir pissarres i llibres tradicionals, la tecnologia pot servir per fer les classes molt més amenes i efectives, tant per als alumnes com per als professors. De vegades es passa per alt que els estudiants també utilitzen les noves eines interactives  i el seu vistiplau és crucial per tal que els mètodes pedagògics funcionin. Si els continguts resulten massa complexos o feixucs, els alumnes no s’implicaran en l’aprenentatge.

Aquest és precisament un dels punts forts del que presumeixen els creadors de  Kahoot, una aplicació d’origen noruec que ja compta amb més de 30 milions d’usuaris únics des del seu llançament el 2011. Un cop obert un perfil, l’app permet crear fàcilment tests amb preguntes de la temàtica escollida i afegir vídeos, imatges i altres materials digitals per a millorar l’experiència.

kahoot

Imatge | Kahoot

Per aprofitar al màxim aquest potencial, els fundadors de Kahoot proposen tot un mètode pedagògic. El sistema comença amb un primer examen ideat pel professor, que cada alumne contesta des del seu propi smartphone  sense necessitat de tenir un compte en l’aplicació. Els estudiants poden seguir els resultats en una pantalla instal·lada a l’aula on es projecten les qüestions, mentre l’educador observa des de la seva interfase quins responen correctament.

Una de les principals novetats de Kahoot davant d’altres eines similars és que, un cop completada aquesta prova inicial, els estudiants poden crear la seva pròpia relació de preguntes segons els seus dubtes o curiositats. Basant-se en aquestes, el docent es fa una idea dels avenços de la classe i les àrees que no estan del tot assimilades per extreure els continguts per reforçar.

Un cop el professor estableix les àrees d’objectius, els alumnes entren de nou en la dinàmica per a fer nous tests amb els quals desafiar els seus companys. La idea és que es diverteixin i contribueixin al desenvolupament de l’assignatura, un sistema que els seus creadors han batejat com ‘cercle d’alumne a líder’: els nois no només escolten l’explicació des dels seus pupitres, sinó que a més participen activament i agafen les regnes del joc.

L’aposta innovadora d’aquesta startup noruega ha tingut èxit també entre empreses i universitats: al gener, 14 milions de persones van completar alguna prova de la plataforma. Una altra de les claus d’aquest ràpid creixement és la difusió mitjançant conferències i a través de les xarxes socials, on els seus fundadors han creat una comunitat en la qual professors i alumnes comparteixen experiències i continguts.

Amb Kahoot, els docents entreguen la batuta als seus pupils per a adaptar l’educació a les seves necessitats reals.