Imatge | Eirik

Per a les startups tecnològiques hi ha món més enllà de l’arxiconegut Silicon Valley, i el sector de l’EdTech ho ha demostrat fusionant educació i tecnologia més enllà del bressol de gegants com Google o Facebook.

Són diversos els motius que fan que el EdTech tingui més èxit fora de les fronteres de la Vall que en el seu si, on neixen, creixen i es reprodueixen startups de tota mena. Però totes es poden resumir en un sol aspecte: els models de negoci impulsats a Silicon Valley per inversors i emprenedors tenen poc a veure amb les exigències del món de l’educació.

Tal com assenyala l’inversor nord-americà John Doerr, el sector de l’educació és incompatible amb el clima de Silicon Valley perquè “no hi ha diners fàcils i no hi ha diners ràpids. Es necessita més temps”.

A més, segons el fundador de la xarxa d’innovació Educelerate, Christopher Nyren, el fet que la publicitat i altres models de negoci habituals a Silicon Valley no solen funcionar en l’educació és un altre dels motius que fan que el EdTech no acabi d’enlairar en aquesta zona. Per si fos poc, la creació de noves empreses en la meca emprenedora és massa cara per al sector de l’educació.

Vida més enllà

edtech_1

Imatge | CB Insights

Ciutats nord-americanes com Boston o Baltimore treballen a través de diferents organitzacions per arribar a ser l’epicentre de l’activitat de les startups d’EdTech, després de no haver encaixat del tot en el ritme frenètic de l’economia de la vall del Silici.

D’altra banda, els emprenedors a l’altre costat del planeta també han sabut aprofitar el fet que Silicon Valley no hagi sabut adaptar-se a les exigències del món de l’educació per arribar a ser un veritable formiguer en el que a startups de EdTech es refereix.

D’aquesta manera, la llista de startups que pretenen revolucionar l’educació amb l’ajuda de la tecnologia des d’Europa és immensa i variada. Des de startups establertes a Londres, com Memrise o FutureLearn, altres grans startups reeixides com a altres que arriben des de nombrosos punts del vell continent, com ara iversity (Berlín), Brainly (Cracòvia) o DigiSchool (Lyon), les espanyoles Infantium o Smartick, o la noruega Kahoot.

Hi ha món fora de Silicon Valley per a les startups, i fins i tot alguns sectors no arriben a adaptar-se del tot a l’ecosistema emprenedor per excel·lència. L’EdTech ho està demostrant, fet que suposa tota una oportunitat per a la resta del món.