Imatge | Sam Lavy

Tot i ser un país petit, l’ecosistema emprenedor que Israel va començar a construir a la dècada dels noranta ha cridat l’atenció de mig món. Quelcom lògic si s’observen les dades que analitzava fa uns mesos la consultora PwC.

L’any 2014, la venda de 70 startups va deixar en mans dels emprenedors israelians un total de 15.000 milions de dòlars (al voltant de 13.400 milions d’euros), aconseguint 39 d’elles diverses rondes de finançament que superaven els 20 milions (uns 17 milions d’euros).

A les startups israelians no només han sucumbit els inversors. Grans companyies com Google, Apple o Facebook es van fer un any abans amb Waze – una aplicació de navegació social -, Prime Sense – el fabricant del sensor 3D de Kinect de Xbox – i Onavo – especialitzada en aplicacions mòbils. Un interès que també es veu en la quantitat de centres d’innovació que aquests gegants han obert al país.

Segons Startup Genome, Israel va ocupar la segona posició en la llista de països amb major densitat d’aquest tipus de companyies, un lloc per darrere de Silicon Valley. Això sí, tot i la proximitat en el rànquing, l’ecosistema emprenedor del país difereix bastant del de la badia de San Francisco.

Silicon Wadi: un ecosistema d’startups ‘diferent’

israel startupsImatge | Wikimedia

En el llibre Startup-Nation: La Història del Miracle Econòmic d’Israel, els periodistes Saul Singer i Dan Senor van analitzar els elements que han convertit a Israel en tota una màquina de fer startups.

Entre aquests factors destaca en primer lloc la gran motivació i determinació que posseeixen els emprenedors israelians. Molt sovint s’empra la paraula jueva ‘Chutzpah’ per definir-los. “Chutzpah és el sentiment que puc fer alguna cosa, fins i tot si em dius que no puc”, explica en una entrevista Gilad Japhet, fundador de la xarxa social de genealogia israeliana MyHeritage. D’acord amb Japhet, els emprenedors israelians mai accepten un no per resposta, intentant solucionar tot allò que sembli impossible.

L’exèrcit com a motor de desenvolupament

L’exèrcit també deixa efecte en l’ecosistema emprenedor. Els joves israelians han de passar per la caserna durant dos o tres anys i, en la seva estada, aprenen a desenvolupar valors com el lideratge, el treball en equip i el sacrifici. Habilitats que també són importants en el món emprenedor. Això ajudaria a explicar el potencial d’Israel com a bressol d’startups i empreses tecnològiques de seguretat, un dels aspectes més importants dins d’un exèrcit i en un país marcat pels conflictes bèl·lics i l’obsessió per la protecció i la seguretat.

D’altra banda, a causa de la història i situació de l’estat d’Israel, des de la seva creació com a estat, s’ha optat per desenvolupar una potentíssima indústria militar, el que, a més de capital humà, també ha requerit d’enormes inversions econòmiques per a la fabricació d’armament. Una situació que ha servit per avançar tant el desenvolupament d’estructures convencionals com per a les electròniques, aplanant també el terreny per a la creació de professionals en el sector tecnològic amb una elevadíssima capacitació tècnica.

Finalment, a aquests factors cal sumar-li també el fet que la majoria de pares dels emprenedors han viscut l’experiència de la immigració, d’aquí que els hi hagin ensenyat a no tenir por a córrer riscos.

Tampoc cal oblidar els 23.860.000 d’euros que el govern inverteix en R + D, gairebé un 5% del PIB del país, la qual cosa el fa convertir-se en un dels estats més involucrats en qüestions d’innovació. Un altre ingredient d’una recepta que ha demostrat ser d’èxit i que 15 startups podran conèixer de primera mà gràcies a un acord de col·laboració entre 4YFN i DLD Tel Aviv, un dels esdeveniments de tecnologia més importants d’Israel.