L’estand de Mobile World Capital va acollir el segon dia d’activitat del GSMA Mobile World Congress la presentació de Mobile Connect, el primer servei d’identitat mòbil universal.

La Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona, AOC i GSMA, juntament amb les operadores Orange, Telefónica i Vodafone, van presentar el dimarts 23 de febrer a l’estand CS70 els resultats del programa pilot transfronterer d’aplicació de Mobile Connect entre les administracions  públiques de Catalunya i Finlàndia. Mobile Connect és un servei estàndard interoperable i segur d’autenticació del ciutadà per a que aquest pugui accedir a tot tipus de serveis digitals. Fent servir aquest servei, el ciutadà ja no necessitaria emprar usuaris i contrassenye diferents per accedir als serveis de l’administració, condició que facilitaria l’ús habitual dels serveis públics digitals.

Day 2-02

 

Per primera vegada, la prova pilot executada entre dues administracions europees ha permès validar la identitat d’un ciutadà fora dels límits del seu país de procedència i donar-li accés als serveis digitals. Mobile Connect compleix amb la normativa europea eIDAS, relativa a la identificació electrònica i als serveis de confiança per realitzar transaccions electròniques a Europa, tant per serveis públics com privats.

El servei funciona amb qualsevol tipus de dispositiu; es basa en un sistema encriptat vinculat a la targeta SIM de cada telèfon, la capa més segura del terminal. En funció del nivell de seguretat requerit pel servei (banca, administració pública, comerços etc.), Mobile Connect podria demanar a l’usuari la validació de la seva identitat mitjançant la introducció d’un codi numèric, l’empremta dactilar o a través de l’acceptació d’un missatge directament des del terminal. Per tant, Mobile Connect suposa un major grau de seguretat tant pel servei com per l’usuari. Segons Manuel Sanromà, membre del Consorci AOC, “cal aconseguir crear una identitat digital més rendible, més segura i més simple”. La sessió va finalitzar amb diverses demostracions d’identificació mòbil segura a partir de diferents transaccions electròniques.

Però aquesta no va ser l’única ponència que va tenir lloc a l’espai de conferències de l’estand de Mobile World Capital durant el segon dia de congrés. Mobile Thinking Days, el programa conjunt de Mobile World Capital Barcelona, IESE Business School i Roca Salvatella va celebrar la darrera jornada del cicle de ponències dedicades a la salut digital, “De la salut tradicional a la salud connectada: noves estratègies de negoci”.  En aquesta sessió, es van exposar la immersió tecnològica en salut i l’exploració de noves vies de negoci transversals. Una de las conclusions a les que es va arribar va ser que crear temps per a la transformació digital en salut havia de ser una prioritat.

A l’estand de Mobile World Capital, també es va poder veure una exposició a càrrec de  Seat sobre el cotxe connectat, en la que es van descriure els projectes de desenvolupament actuals i la visió de futur de la companyia. D’altra banda, Alberto Hernández, director d’operacions de l’ Institut Nacional de Seguretat (INCIBE), va repassar davant el públic assistent els ciberatacs més coneguts dels darrers anys i va exposar les mesures de seguretat que, des de l’administració pública, s’estan prenent per fer-los front.

Altres presentacions institucionals dutes a terme a l’estand de Mobile World Capital el segon dia de congrés van ser les d’Alertcops, un servei d’alertes de seguretat ciutadana impulsat pel Ministeri de l’Interior; i Cloudopting, una plataforma presentada pel  Ajuntament de Barcelona per a que les administracions públiques puguin migrar de forma més senzilla les seves aplicacions IT al núvol.

Day 2-03

 

Finalment, l’activitat dels tours organitzats per Mobile Word Capital va continuar amb la visita de, entre d’altres associacions, Barcelona Global i la Mobile Marketing Assotiation, a més de Barcelona Activa. En la majoria dels casos, la experiència dels tours va acabar amb una visita a 4YFN, el punt de trobada d’emprenedors i negocis disruptius.

També durant el Mobile World Congress, Mobile World Centre es convertirà, per tercer any consecutiu, en un aparador d’innovació sobre tecnologia mòbil. Marques com Samsung, Huawei, LG, Motorola, Alcatel, BQ, ZTE i Acer estan mostrant les mateixes novetats en tablets, smartphones i wearables que estan presentant al GSMA Mobile World Congress. Aquesta iniciativa permet mostrar al ciutadà les últimes tecnologies del sector i es podrà visitar fins el 5 de març.