Un dels reptes de la digitalització en l’àmbit sanitari és el de motivar a la ciutadania perquè s’involucri en la seva pròpia salut. És per això que les aplicacions mòbils constitueixen una bona eina d’incentiu: fàcil, atractiva i còmode. En aquest sentit, les institucions treballen per promoure un estil de vida saludable que comença per la participació activa en la salut per part del ciutadà.

Avui dia s’està produint un canvi de paradigma en el model sanitari i gràcies a la salut mòbil (o mHealth) el paper que juga el pacient en el tractament de la salut és molt més significatiu. Precisament, en el marc de l’última edició del GSMA Mobile World Congress 2016 l’equip de mHealth de Fundació Mobile World Capital va organitzar el seminari ‘Motivating behavioural change through mobile technologies’, on diferents experts del sector van parlar de com els dispositius mòbils poden promoure un canvi de comportament real en els pacients. Antoni Gual (Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic, Barcelona), Geoff McCleary (Digitas Health), Jim Rattay (Bennet Group) i Ross Taylor (Publicis Healthcare Europe) van coincidir en el fet que els recursos existeixen i van augmentant, i el repte actual és convèncer als ciutadans perquè els aprofitin.

Durant el seminari es van presentar alguns estudis que demostren aquest auge de la mHealth en les rutines dels ciutadans. Entre les dades significatives destaca que un 66% dels nord-americans utilitzaria aplicacions mòbils per gestionar la seva salut o que un 20% dels usuaris de smartphones tenen una o més aplicacions en el seu dispositiu per monitorar o controlar la seva salut i benestar. Es poden trobar en el mercat més de 165.000 apps relacionades amb la salut, assegurances mèdiques, informació sanitària, la salut de la dona i l’embaràs, malalties específiques, fitness, estil de vida, estrès o dieta i nutrició, entre altres temàtiques.

L’eficiència de la mHealth està demostrada en casos com el tractament de les addiccions (tabac, drogues o alcohol, per exemple), malalties com la diabetis, problemes com el sobreprès o trastorns com el de la son. De fet, nous conceptes consolidats d’aquest sector estan arribant també a la societat en general, com l’autocuantificació —utilitzar la tecnologia per obtenir dades quantitatives sobre aspectes de la vida diària de les persones, com per exemple alimentació, estats d’ànims, etc. — o l’apoderament del pacient.