La proposta didàctica de disseny i creació d’aplicacions, App Education, connecta l’aula amb un món d’oportunitats. Durant el desenvolupament de l’assignatura, els alumnes compten amb l’assessorament de professionals en actiu de la indústria tecnològica. El rol d’aquests professionals és clau, ja que a través de la seva orientació ajuda a millorar els èxits i les perspectives laborals entre els joves d’avui. Daniel Rambla, enginyer R+D a Orange i membre de la xarxa mSchools Experts ha volgut compartir la seva experiència. 

– Des de quan ets un expert del programa mSchools?

Tot i que ja fa més d’un any que em vaig registrar a la plataforma mSchools Experts, vaig començar a col·laborar com a mSchools Expert durant el curs passat.

– Què et va fer decidir apuntar-t’hi?

Em va cridar l’atenció que fos un projecte amb un impacte real. Coneixia el programa mSchools arran del Mobile World Congress, i també era conscient de la feina que es duia a terme a les escoles, de com anava agafant volum i donant els seus fruits.  La voluntat de participar en un projecte en ple rendiment és el que em va fer apuntar-me.

– A priori, des de la teva posició com a enginyer R+D d’una gran companyia tecnològica, com vas pensar que podies ajudar els alumnes d’App Education? Es va correspondre això amb la realitat?

En primer lloc vaig voler posar-me a la pell dels alumnes. Des de la seva posició no és gens fàcil contactar amb la indústria tecnològica, no tenen mitjans per accedir a perfils professionals. Vaig pensar que podia donar un cop de mà a docents i alumnes oferint una perspectiva del món professional que potser és més difícil de trobar dins les aules.

A la pràctica, vaig constatar que el que els alumnes més necessiten de l’expert és ser escoltats per algú de fora de l’entorn escolar, veure com el que ells tenen al cap encaixaria al món real.

– Com va ser el teu primer contacte amb els alumnes, què destacaries de la seva actitud? 

Vaig veure de seguida que el que estaven duent a terme era una activitat molt important per ells, una tasca a la qual havien dedicat molt temps i ganes. Ressaltaria la dedicació i seriositat amb la qual explicaven els seus projectes.

– I què destacaries dels projectes que et van presentar?

Em va interessar força l’esperit utilitarista dels projectes: havien prioritzat que les seves apps fossin útils per davant d’altres factors com la rendibilitat, la innovació o l’estètica.

– Quins són els beneficis del fet que professionals en actiu del sector de les TIC puguin participar activament en l’aprenentatge dels joves?

N’hi ha molts: des d’oferir als alumnes una visió que no tenen els seus mestres, fins a proporcionar una dosi de realitat que fins llavors els hi ha estat aliena. És el seu projecte viable dins l’entorn real? No és el mateix un projecte de 500.000€ que un de 4 milions: l’expert els dóna una perspectiva, a nivell tècnic, del que costaria comercialitzar un projecte d’unes determinades característiques.

Durant les sessions en les quals vaig participar com a expert els hi plantejava com de fàcil o difícil seria dur a terme el que ells proposaven.

– I personalment, què significa per a tu ser un mSchools Expert? 

A diferència d’altres projectes educatius en els quals he participat, mSchools és especial perquè són els alumnes els que parlen, i tu el que escoltes. Veus els joves que, des de la seva innocència no contaminada pel món professional, plantegen idees interessants i molt creatives, sense ser conscients de les restriccions que molt sovint et trobes. Conèixer la seva visió i els reptes que plantegen des de la seva joventut és molt enriquidor.

– Què diries a aquells que estan pensant registrar-se com a experts, però que encara no han fet el pas? 

Els diria que participar en aquesta iniciativa és tremendament fàcil, tant a nivell de coneixements com de dedicació. És una experiència molt interessant i sorprenent: et trobes alumnes preparats, molt motivats i projectes amb sentit. Definitivament, és molt recomanable.