A dia d’avui, ja són molts els centres educatius que estan aplicant amb èxit un canvi en les metodologies d’aprenentatge tradicional gràcies a la introducció de la tecnologia a les aules. És el cas de l’Escola Vedruna de Ripoll, que forma part d’una xarxa de centres educatius amb més de 22.000 alumnes i aproximadament 1.500 docents, que ha fet seus els recursos educatius i la metodologia proposada per mSchools.

D’ençà de la seva participació a la primera edició del jornada de cocreació Edu_Hack, la Montse Jiménez, docent i responsable d’Innovació a les Escoles Vedruna de Catalunya, va decidir adaptar la metodologia proposada i aplicar-la a l’aula segons les necessitats dels seus alumnes. Des de llavors, els alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Vedruna Ripoll treballen a partir d’un model en que el treball en equip aconsegueix que tots se sentin protagonistes i puguin aportar el seu granet de sorra amb bons resultats.

“El programa mSchools és un paraigües que aixopluga totes les necessitats pedagògiques de l’aula. Les iniciatives del programa responen a allò que nosaltres estem treballant, involucrant els diferents agents del món educatiu ─alumnes, docents, comunitat local, entorn…”, explica la docent. Des de llavors els alumnes de l’Escola Vedruna treballen projectes a través de la metodologia de cocreació Edu_Hack, georeferencien l’entorn amb Mobile History Map, dissenyen les seves pròpies aplicacions amb App Education, compten amb la col·laboració d’experts de la indústria mòbil a l’hora de desenvolupar els seus projectes i, finalment, comparteixen les seves experiències educatives a Toolbox.

“Vam trobar a  Mobile History Map una bona manera de georeferenciar a través de la tecnologia”, comenta la Montse. “A través de MHM els alumnes recopilen continguts sobre el patrimoni que els envolta, amb l’avantatge de que són ells mateixos els que contribueixen activament a la proposta.” La vessant de la projecció de la tasca realitzada és clau: “El que s’està treballant al centre ha de tenir una repercussió immediata sobre els familiars, els companys, la comunitat… Els projectes han d’anar més enllà de les parets de l’aula.” Així es va mostrar a la proposta “El tren del segle XX a Ripoll”, que els va valer el 1er Premi a la categoria Mobile History Map als App Awards 2016.

Per a l’Escola Vedruna de Ripoll, Mobile History Map s’ha convertit en una eina transversal adaptable a qualsevol disciplina. Al final, el que es busca i promou des del programa mSchools és que cada centre i cada docent pugui utilitzar-la segons les seves pròpies necessitats.

La incorporació de la tecnologia en el dia a dia dels alumnes ha suposat un gran avantatge a la seva educació: “Ens vam adonar de que treballant amb eines mòbils tots podien participar i cadascú intervenia a la seva manera, fins i tot els alumnes amb més problemes de comunicació”, explicava Joana Murgou, directora de l’Escola Vedruna Ripoll. “Tots els projectes que treballem a l’escola són inclusius.”

Les Escoles Vedruna també han implementat amb èxit iniciatives com App Education, la proposta didàctica de disseny i desenvolupament d’aplicacions mòbils, i aviat començaran a compartir les seves pròpies experiències a l’aula a través de Toolbox. Com destaca la responsable de l’àrea d’Innovació de Vedruna, en aquesta nova era tecnològica és essencial que la comunitat educativa comparteixi les seves experiències, especialment en un context en què, segons una enquesta de la OCDE, el 83% dels docents espanyols mai no han compartit informació amb altres companys de professió.

En definitiva, l’Escola Vedruna de Ripoll és un clar exemple de que l’ús de la tecnologia mòbil a l’aula ofereix un món de noves possibilitats als alumnes i els prepara per un futur en el que les competències digitals es requeriran al 90% dels llocs de treball. “la clau de tot el projecte és entendre que la tecnologia és una pota més de la cadira: és el mitjà, no la finalitat. La dimensió social que adquireix l’aprenentatge, la dimensió interdisciplinària, això és el més important.”