Mobile Talks, el fòrum de debat sobre transformació digital que analitza les últimes tendències tecnològiques al voltant de temàtiques com la innovació o l’impacte de noves solucions, ha celebrat la seva segona al voltant del Corporate Venturing; estratègies de creixement a través de startups. L’esdeveniment va estar dirigit per Mobile World Capital en col·laboració amb el fòrum iberoamericà El País Retina.

La sessió va analitzar el potencial del Corporate Venturing com a eina d’innovació per a les grans corporacions. La trobada va comptar amb ponències per part de Gregor Gimmy, fundador i responsable de BMW Startup Garage, Katherine Grass, Directora d’innovació i projectes en Amadeus IT Group, Claudia de Antoni, Directora d’inversions a Londres de Virgin Management Group i Javier Placer, CEO de Telefónica Open Future_.

Els avantatges de treballar amb startups, l’impacte de definir objectius abans de la participació en programes d’incubació i la necessitat de dibuixar una estratègia sòlida abans de crear un programa d’acceleració, van ser alguns dels temes tractats en la segona edició de Mobile Talks.

Després de les conferències, els ponents van debatre sobre com treballa cadascuna de les companyies al costat de startups i, entre els diferents punts de vista, es va fer evident que existeixen diverses maneres de dur a terme competicions, hackathons, acceleradores, incubadores i labs. Cada companyia adapta les estratègies a les seves necessitats però, tot van estar d’acord amb l’afirmació de Katherine Grass, Directora d’innovació i projectes en Amadeus IT Group, “la col·laboració entre corporacions i startups és necessària per millorar els processos”. Javier Placer, CEO de Telefónica Open Future, va afegir que “La clau es conectar grans companyies, startups y pymes”.

La jornada va permetre aprofundir en la manera com les empreses i grans corporacions s’enfronten al seu procés de transformació digital i de quina manera poden desenvolupar i adoptar nous mètodes d’innovació mitjançant la col·laboració amb startups. Claudia de Antoni, Directora d’inversions de Virgin, va explicar que la seva companyia està patint una transició, d’un model de capital de risc basat en els resultats financers cap a un model que té com a objectiu captar tecnologia per a l’empresa.

Per la seva part, Gregor Gimmy, va explicar que el Grup BMW està apostant pel model venture client. La seva corporació atreu a emprenedors i startups per treballar amb ells i desenvolupar noves tecnologies, però va deixar clar que “aquests nous negocis només tenen èxit si són millors que els que existeixen fins al moment”. Va defensar la seva estratègia al·legant que, gràcies a ella, es redueixen costos i es facilita l’arribada d’innovació.
En un món cada vegada més globalitzat, canviant i competitiu, els mètodes tradicionals d’innovació no són suficients per a les grans corporacions adoptin amb èxit la transformació digital. Les companyies necessiten una sèrie de pautes per dur a terme aquest procés. “És un 80% transformació i un 20% digital”, va aclarar Aleix Valls, CEO de Mobile World Capital Barcelona. 

Saber com utilitzar les eines d’innovació, amb el propòsit d’aconseguir els objectius definits, serà la clau de l’èxit en el procés de transformació digital corporativa. Gregor Gimmy va apuntar que “no són les companyies les que recolzen a les startups si no que són les startups les que ajuden a les companyies”. Per això, la col·laboració amb aquestes empreses pot ser l’estratègia correcta per potenciar la innovació i guanyar rapidesa.

Aquests jornada de Mobile Talks, va evidenciar que no hi ha una únic model vàlid. Existeixen diverses formes de col·laborar amb startups, només cal descobrir quin model s’adapta millor a cada corporació per facilitar i fer més eficient la transformació.