“Rebre aquest premi va ser un gran reconeixement, tant per a nosaltres com per als alumnes. Comprovar que el que estàs fent té un sentit anima als alumnes a seguir motivats envers a aquest tipus d’experiències.” Així és com Oscar Ortego, docent de l’Escola Pi d’en Xandri de Sant Cugat del Vallès, rememora l’experiència d’aconseguir un dels guardons a la cerimònia d’entrega dels Mobile Learning Awards 2016, gràcies a l’experiència digital que va treballar a l’aula de l’Escola Anselm Clavé de Ripollet junt amb el seu company Jordi Huarte.

“El camí de tornada a casa”, tercer classificat a la categoria “Millors experiències i propostes d’aula amb tecnologies digitals”, proposava als alumnes de primària un exercici per a fomentar la creativitat a través de l’ús d’aplicacions de vídeo. Mitjançant la tècnica de l’stop motion, els alumnes havien d’inventar-se una història a partir de les tres línies inicials del conte d’Oliver Jeffers “The way back home”. “Ens va sorprendre molt la manera en que els alumnes van executar l’exercici. De sobte es van tornar totalment autònoms, capaços de crear sols, i totalment resolutius.” 

Fer servir la tecnologia digital com a eina pedagògica per a que els alumnes aprenguin els continguts curriculars que se’ls hi exigeix és el propòsit de centenars de docents a Catalunya. Es tracta de professionals de l’educació que han comprovat els múltiples beneficis que aquesta metodologia té sobre els alumnes, com en el cas de Francesc Solans, docent de l’Institut

Josep Vallverdú de les Borges Blanques: “Quan els hi proposes un exercici allunyat de la metodologia tradicional els hi estàs canviant les regles del joc. Ja no es tracta del que aprenen, sinó de com ho aprenen. I que hi hagi programes com mSchools que premiïn aquest tipus de experiències demostra que aquest és el camí a seguir en matèria d’educació”. Solans va dur a terme a l’aula la millor experiència digital reconeguda pels Mobile Learning Awards 2016: “360º d’aprenentatge immersiu”. En aquesta experiència, alumnes de secundària van treballar el funcionament d’una central termosolar recreant els diferents elements mitjançant realitat virtual.

Experiències digitals com les proposades per Oscar Ortego, Jordi Huarte i Francesc Solans són les que es poden consultar a Toolbox de mSchools. Un any més, els docents que comparteixin les seves experiències en aquesta plataforma participaran a la modalitat “Millors experiències i propostes d’aula amb tecnologies digitals” dels Mobile Learning Awards, el concurs impulsat per mSchools destinat a reconèixer les millores experiències digitals que s’han dut a terme a les aules catalanes. Al 2017, a més, competiran també propostes desenvolupades per estudiants de magisteri.

La segona modalitat que reconeixen els Mobile Learning Awards és “Escoles innovadores en l’aplicació de les tecnologies digitals”, que té com a objectiu donar a conèixer les diferents vies d’integració de les tecnologies digitals a tots els centres educatius de Catalunya. Com a novetat de l’edició 2017, també entraran a concurs accions promogudes per AMPAs (Associacions de Mares i Pares) i AFAs (Associacions de Famílies d’Alumnes). És necessari que les propostes presentades siguin experiències ja aplicades o en procés d’aplicació, i que tinguin un impacte en el canvi de metodologia educativa.

Francesc Solans confia en que la celebració dels Mobile Learning Awards contribueixi a expandir aquesta nova forma d’ensenyar. “A molts docents els hi costa donar el pas. Tenen por a sortir de la seva zona de confort, a fer servir eines que els alumnes controlen més que ells. No obstant, la celebració d’uns premis com aquests pot propiciar un canvi real de mentalitat.

Vols participar als Mobile Learning Awards? Informa-te’n!