Dins les activitats mSchools organitzades en el marc de Mobile World Congress 2017 es va celebrar la jornada Edu_Hack, en la que els assistents van poder conèixer en profunditat la darrera fase de pilotatge de quatre projectes gestats durant la primera jornada del procés de cocreació Edu_Hack el 2016. Les propostes presentades tenien un focus variat: la integració d’alumnes amb dificultats cognitives, l’aprenentatge a través de la gamificació, la inclusió de la gent gran i la situació actual dels refugiats; inspirant i animant els docents a integrar la tecnologia digital a l’aula.

Amb aquesta trobada, mSchools Edu_Hack va culminar el procés iniciat el febrer de 2016, quan més de 500 participants ─docents, estudiants universitaris i experts de la indústria─ es van reunir per a dissenyar experiències educatives innovadores i explorar-ne l’aplicació a les aules. Arran d’aquesta iniciativa es van crear diferents projectes, que durant tot l’any s’han desenvolupat en profunditat fins a entrar en fase de pilotatge. Els darrers mesos, al voltant de 50 centres educatius catalans han estat aplicant les propostes creades a l’Edu_Hack, amb la participació de 120 professors i 1.700 estudiants. 

“Alumnes amb series dificultats cognitives, comunicatives i/o interpersonals han trencat l’escletxa digital i social. La motivació els ha permès apoderar-se del seu aprenentatge”, assegura la Prudens Martínez, docent del Centre d’Educació Especial Les Aigües de Mataró i cocreadora del projecte «SK2MT1 (Sóc com tu)». Aquesta proposta agafa la realitat augmentada com a eix per a demostrar als alumnes de diferents entorns que les noves tecnologies permeten apropar les persones. “Nois i noies amb capacitats diferents s’han convertit en companys de ruta dins d’un mateix projecte”, afirma la Prudens. 

Una altra de les propostes presentades durant el Mobile World Congress 2017 és «Minecraftegem un edifici singular», projecte en que docents liderats per la Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallès utilitzen la gamificació per a la recreació d’un edifici singular proper a cadascun dels centres educatius participants. D’aquesta manera, a través de plataformes com Minecraft o Minetest, els alumnes han après a calcular àrees, perímetres i volums, recollir informació i crear estratègies de cerca, i realitzar una producció artística en forma de recreació, entre d’altres competències.

Enfocada a la inclusió de la gent gran, l’objectiu principal del projecte «Apadrinament digital» és l’acompanyament d’aquest col·lectiu en el descobriment i ús dels materials i les eines digitals, per tal de potenciar la seva activitat mental i fomentar l’activitat social entre diferents generacions.

A la trobada mSchools Edu_Hack també es va presentar «Fotem el camp!», una proposta que neix del rebuig a la situació que actualment pateixen milers de persones refugiades. Alumnes d’educació primària de centres com l’Escola Nostra Llar de Sabadell es van posar a la pell d’un immigrant que ha d’abandonar Europa, i van assolir gràcies a aquesta experiència competències digitals, matemàtiques, ciutadanes i lingüístiques.

Aquestes quatre experiències educatives exemplifiquen com la tecnologia digital es converteix en una eina transversal per aprendre qualsevol matèria curricular establerta, alhora que també ajuda a adquirir competències socials i interpersonals.

A la sessió d’Edu_Hack celebrada al World Congress 2017 també es van anunciar les novetats de la segona edició de la iniciativa, que començarà a partir de novembre de 2017. Us en mantindrem informats!

Coneix tots els projectes desenvolupats a mSchools Edu_Hack.