“Els finalistes dels mSchools Student Awards 2017 són els arquitectes del futur”. Així és com resumia Aleix Valls, CEO de Mobile World Capital Barcelona, la qualitat, creativitat i talent dels més de 400 alumnes finalistes de la 4a edició dels mSchools Student Awards, els premis concedits anualment pel programa de mEducation mSchools a projectes tecnològics d’estudiants de tota Catalunya.

Celebrada el 10 de juny al Palau de Congressos de Catalunya (Barcelona), la jornada dels mSchools Student Awards va suposar una excel·lent oportunitat per a que experts de la indústria, mitjans de comunicació i públic en general descobrissin el talent que s’origina dia a dia a les aules. Alumnes de primària, secundària, Batxillerat i Cicles Formatius van demostrar que quan s’estimula un aprenentatge creatiu amb l’ús d’eines tecnològiques el resultat supera totes les expectatives. Robòtica, apps i wearables, però també originals aproximacions a la història que ens rodeja, jocs i relats interactius.

Des de la primera edició el 2014, aquests premis per a estudiants han crescut vertiginosament.

En només 4 anys s’han triplicat els alumnes i centres educatius que hi han participat, s’han ampliat progressivament les categories a concurs per donar cabuda a un rang més ampli de nivells educatius i s’ha ampliat significativament l’espai d’exposició de projectes. En definitiva,  un èxit rotund d’innovació digital en el panorama educatiu.

Els mSchools Student Awards 2017 proposaven tres concursos: App Education, Mobile History Map Challenge i Scratch. App Education va reconèixer els millors projectes creats en el marc de la proposta didàctica de conceptualització i disseny d’aplicacions del mateix nom. Entre ells, una aplicació per a ajudar malalts d’Alzheimer (BeYourMind, Col·legi Salesià Sant Antoni de Pàdua de Mataró), solucions robòtiques destinades a millorar la salut i l’educació (Robots Socials, Institut Roseta Mauri de Reus), una app per a incentivar el consum de la cultura (LUO Sharing, Institut Ernest Lluch de Barcelona) o una app que fa servir la gamificació per a conscienciar els més petits dels problemes del món que els rodeja (Ka’ike, Institut d’Altafulla). “Vam crear Robots per ajudar a la gent a dur a terme diferents tasques”, expliquen els creadors de Robots Socials. “Als nens a l’hora de seguir la rutina del dia a dia, als estudiants quan fan els deures i a les persones grans per a que recordin quan han de prendre’s la medicació. 

Mobile History Map Challenge va premiar les millors aportacions culturals creades a partir de l’eina de georreferenciació Mobile History Map. Els projectes que es van presentar a aquest concurs havien de crear continguts originals i de valor dins de tres modalitats diferents, totes destinades a destacar aspectes històrics i geogràfics de Catalunya i dels seu patrimoni. Alumnes de primària de l’Escola Nostra Llar de Sabadell, centre guardonat amb un dels dos primers premis concedits a la modalitat El Lloc dels Fets per la seva aportació “Xemeneies. Vides emprenedores. Als telers del vapor”, afirmaven haver gaudit molt durant el desenvolupament del projecte. “Gràcies a Mobile History Map hem après que l’ordinador també serveix per a aprendre”.

Finalment, la novetat d’aquest any, Scratch Challenge, va premiar els equips que millor van resoldre els dos reptes proposats mitjançant l’ús del llenguatge de programació Scratch, un de classificació per a la final i un altre celebrat durant la jornada dels Student Awards. Daniel Amo, docent d’un dels equips guanyadors, comentava que “programar amb Scratch no només implica treballar amb elements de lògica matemàtica; es treballen també valors que al segle XXI necessitem per a promocionar-nos, aprendre, créixer… i sobre tot per a perdre la por a equivocar-nos”. 

L’esdeveniment va premiar un total de 24 projectes. Els guardons van ser entregats per Aleix Valls, CEO de Mobile World Capital Barcelona, Albert Forn, director de mSchools, John Hoffman, CEO de GSMA, la Honorable Senyora Meritxell Ruiz, Consellera d’Ensenyament, i per Dani Marco, director de SmartCAT – Generalitat de Catalunya.

Els mSchools Student Awards són la celebració de la innovació i del talent, i sens dubte, una gran oportunitat per a que centenars d’alumnes dediquin les seves carreres al sector tecnològic.

Consulta la llista completa de guanyadors