Què tenen en comú la Ivet, la Maria, l’Elena i la Núria? Les quatre van ser guanyadores de la categoria App Education de los mSchools Student Awards que van celebrar-se el 10 de juny a Barcelona. I ara estan gaudint de la recompensa: el mSchools TechCamp, un campament tecnològic d’estiu que té lloc en l’entorn natural del Pantà de Sau.

“El TechCamp es divideix en dos parts: la part més tècnica, on ens ensenyen electrònica i programació, i la part d’aventura, on fem activitats i esports a l’aire lliure.”  “L’experiència està súper bé perquè fas nous amics i t’integres molt amb el grup. Ens ajudem tots entre tots.”  Així és com l’Ivet i la Maria, de les escoles Sant Antoni de Pàdua de Mataró i Vedruna Ripoll, respectivament, descriuen el que estan vivint aquests dies.

Formen part del grup de més de 40 nois i noies que del 22 al 30 de juliol participen en l’experiència tecnològica immersiva impulsada pel programa mSchools de Mobile World Capital Barcelona, aprofundint sobre diferents aspectes de la programació, la robòtica i la Internet de les Coses. Una nova edició que, entre d’altres aspectes, destaca per l’elevat percentatge de noies que hi participen ─representen un 75% del total.

Aquest grup d’alumnes està aprenent a programar solucions que poden arribar a millorar la qualitat de vida de les persones, tal i com explica la Núria, de l’Escola Vedruna Ripoll.  “Creem solucions per a la domòtica de les cases, com seria controlar la llum, o controlar diferents sensors que ajudin a fer les coses més fàcils per a tothom”.

Durant el primers dies, els participants del TechCamp han adquirit les eines necessàries per a després ser capaços de crear el seus propis prototips de solucions basades en la Internet de les Coses, aplicables en l’entorn d’una Smart City. Treballen en equips reduïts, mitjançant una metodologia àgil i col·laborativa basada en projectes.

L’Elena, de l’Institut Castellet, continua: “Aquests dies ens han explicat com funciona la Raspberry Pi, hem pogut encendre LEDS…” “Els professors ens van posant diverses pràctiques per a que ens anem integrant millor en el món de la programació, i ara, a partir de l’ordinador, estem programant un dispositiu que ens mesura la temperatura i la humitat que hi ha en aquesta sala”, completa la Maria. El que es pretén és simular un ambient de treball semblant al que es trobarien en un entorn professional real.

Per a totes aquestes noies l’experiència està resultant molt positiva, i valoren especialment la importància que aquests coneixements tindran en el seu futur: “Tens moltes més eines en el cas de que et vulguis dedicar al món de la tecnologia” diu la Maria, “jo animaria a totes aquelles persones que no saben què fer en un futur i que no tenen masses coneixements de programació que s’integrin en aquestes noves oportunitats que l’escola els hi dóna”.

Com a novetat d’aquest any, els guanyadors del concurs Scratch Challenge dels mSchools Student Awards, alumnes de segon cicle de primària, també van tenir l’oportunitat de visitar el TechCamp. Ho van fer durant tota una jornada, on van participar en un taller de programació i robòtica juntament amb les seves famílies.

L’instructor d’aquest taller ressaltava l’esperit i empenta de tots aquests joves alumnes: “Ells tenen sempre el pensament de que ho poden fer tot. Destaquen pel seu esperit de superació, per les ganes continues d’aprendre coses noves. És el fet d’intentar arribar allà on sigui, sense límits: són capaços d’enfrontar-se a tots els reptes i d’assolir reptes nous.”

La pràctica que havien de fer fusionava el llenguatge de programació Scratch amb elements de robòtica i d’electrònica: es tractava de construir un petit circuit electrònic i controlar-lo amb l’Scratch. L’objectiu final era aconseguir que fessin una pissarra electrònica en la que prement botons fossin capaços de dibuixar, aixecar diferents elements, etc.

Tant els alumnes com els seus pares van valorar positivament la iniciativa, emfatitzant l’estudi de la tecnologia com a eina per a millorar les competències de futur. “M’agrada molt l’experiència perquè veig que els nens s’engresquen i viuen la realitat del que és el món de la tecnologia”, comentava una mare. “La teoria està molt bé, però la pràctica fa que ells vegin la realitat de les coses, per a què serveix la tecnologia i com es fan servir les noves tècniques.”

El mSchools TechCamp d’enguany, a més, es completarà amb una xerrada sobre ciberseguretat de la mà d’experts de la industria.