Mobile World Capital ha impulsat una nova edició dels Mobile Talks, l’espai de trobada i intercanvi de coneixement sobre com les tendències digitals i les noves tecnologies impacten en sectors estratègics de la societat. L’acte ha profunditzat sobre la revolució de les dades al sector salut i ha reunit a més d’una centena d’assistents al Mobile World Centre de Barcelona.

Amb el títol “Data revolution in Healthcare” la sessió s’ha centrat a analitzar com les dades estan reinventant el sector de la salut en l’àmbit de la gestió, promoció, prevenció i assistència sanitària. L’esdeveniment ha estat liderat per un panell d’experts format per Francisco de Paula Rodríguez, Strategy Director a Medtronic Iberia, Marc Rodríguez, Key Account Manager EMEA B2B Health de l’Est i Sud d’Europa a Garmin, David Dellamonica, Value based partnership lead Europa a Amgen, John Crawford, IBM Healthcare Industry Expert i, moderat per, Bárbara Vallespín, Programme Director de d-LAB i Digital Transformation de Mobile World Capital.

Durant l’apertura de l’esdeveniment, Constantí Serrallonga, CEO de Mobile World Capital, ha destacat que “la responsabilitat de la fundació és promoure la transformació digital dels sectors empresarials i, especialment, del sector Health. Bárbara Vallespín, moderadora i directora del programa d-LAB de MWCapital, ha posat de manifest la singularitat del sector salut per ser una àrea molt especialitzada que disposa d’informació sensible que ha de ser tractada correctament per prevenir qualsevol error mèdic.

Aquest Mobile Talks ha sigut una oportunitat per conèixer els últims casos d’èxit de les companyies que han format part d’aquell panell. Actualment a IBM estan treballant amb tècniques de Natural Lenguage Processing (NLP) i Machine Learning (ML) per processar les dades, i ho estan aplicant en àrees com l’oncologia, genòmica i diagnòstic per a la imatge, entre d’altres. John Crawford, IBM Healthcare Industry Expert, ha destacat que, encara que existeixen un ampli ventall de tecnologies disponibles, continua sent necessària i irreemplaçable la figura del professional humà i que “la tecnologia es converteix en sistemes de suport”.

Medtronic, per la seva banda, està col·laborant amb l’Hospital San Pau de Barcelona en la monitorització a distància de pacients amb problemes cardíacs. El projecte té com a objectiu substituir i identificar qualsevol assistència mèdica que requereixi el pacient per poder realitzar el seu seguiment. Aquest fet permetrà reduir el temps i el cost del pacient i mèdic, ja que, segons xifres de Francisco de Paula Rodríguez, Strategy Director a Medtronic Iberica, “només el 10% dels pacients tenen una necessitat específica de monitoratge remota”.

David Dellamonica, Value based partnership lead Europa a Amgen, i Marc Rodríguez, Key Account Manager EMEA B2B Health a Garmin, han compartit opinió respecte al futur de la indústria. Dellamonica ha destacat la importància d’entendre l’estil de vida dels pacients per millorar la seva qualitat de vida i la necessitat d’establir sinergies respecte a la resta dels actors del mercat per treballar així per un objectiu comú. Marc de Garmin ha reforçat el factor de prevenció com la clau de la indústria de la salut perquè les dades permeten actuar contra una malaltia i, a més, afegeixen valor a l’usuari.

Un dels altres temes destacats durant l’esdeveniment ha sigut la protecció de les dades mèdiques dels usuaris. En aquest sentit, els ponents opinen que és necessari que les administracions públiques treballin amb una base de dades d’investigació i que constitueixin una realitat de transparència per garantir la transparència de les operacions dels usuaris.

La sessió ha finalitzat amb l’entrega de premis del segon repte de d-LAB: “Transformació dels models d’ús i la gestió de dades personals de salut” per part de Bárbara Vallespín i Constantí Serrallonga, que han entregat els guardons als guanyadors: MJN Neuroserveis i Salus.coop.