La transformació digital arriba a les empreses no només com a revolució tecnològica;també com un canvi de model de negoci. Ja no s’intenta vendre productes, sinó serveis. La transformació passa per posar l’usuari en el centre per cobrir-ne les necessitats. Així ho explica Carlos Cuffí mentre presenta en el  GoingDigital OPEN “Nous Models de Negoci” i repta els participants a ser els hackers de la seva empresa.

 

Eleazar Santos: ser una empresa incumbent o insurgent?

La transformació digital passa per aportar valor. Com? Resolent una necessitat real i existent. Les empreses ja no creen un producte i després pensen en la utilitat: ara detecten una necessitat i la cobreixen.

Amb la ponència d’Eleazar Santos es posa de manifest la importància d’escoltar l’usuari gràcies a una comunicació que ha deixat de ser unidireccional. Ara hi ha els recursos necessaris per a recol·lectar aquesta informació i aprendre’n, de manera que les empreses personalitzin el servei i en facin una experiència única i ajustada a cada usuari.

D’això dependrà ser una “empresa insurgent”, que segueix, escolta i s’adapta tant com sigui possible a les necessitats dels seus usuaris; o una “empresa incumbent”, la que s’acomoda en el seu monopoli i ofereix serveis molt generalitzats.

 

Patricia Jorda, el cas de Kantox

Com a empresa insurgent tenim l’exemple de Kantox, que Patricia Jorda, Directora d’Estratègia Corporativa, presenta en aquest GoingDigital OPEN. Ella descriu Kantox com un negoci disruptiu que va saber trobar un nínxol en el gran oligopoli del mercat financer tradicional: el risc de divises que tenen les empreses.

Oferint un servei més acurat i a un preu molt més baix, i no sense un gran treball en l’estratègia i discurs de la marca mateixa, Kantox ha aconseguit:

1)            Escoltar el client i adaptar-se als seus gustos i demandes en el discurs i en el producte ofert.

2)            Tenir, a més, una cultura d’empresa flexible i ràpida.

3)            Automatitzar els serveis fent un ús intel·ligent de la tecnologia.

 

Yago Llaquet: “Pots ser disruptiu en el teu propi negoci”

Però el canvi tecnològic no només s’aplica a les noves empreses, també a les tradicionals. Per a explicar-ho tenim Yago Llaquet, qui després d’una trajectòria posant en marxa empreses emergents (startups), aterra en una empresa amb més de 150 anys, els laboratoris Bayer.

Les empreses grans, explica Yago Llaquet, tenen sovint el problema que volen anar tan ràpid per estar al dia de les novetats tecnològiques que s’obliden d’aspectes fonamentals. Per això, ell aconsella mantenir un ordre en les accions. “Pots ser disruptiu també en el teu propi negoci”, afirma Yago Llaquet, mentre parla de la digitalització dels punts de venda en farmàcies per a una personalització del servei, com a exemple de bona praxi.

 

Escoltar el client i fer una proposta de valor

Aquest Open de GoingDigital es tanca amb una taula participativa en la qual els nostres tres ponents coincideixen a destacar el fet de tenir una escolta activa cap a l’usuari. Mentre Eleazar Santos convida els assistents a visualitzar oportunitats en allò que veuen com a barreres, Patricia Jorda reitera la importància de tenir una bona proposta de valor com a empresa i, Yago Llaquet, posa de manifest la necessitat que el digital no es quedi solament com una àrea d’empresa, sinó que s’hi apliqui en tots els departaments.