«Esteu aquí perquè sou els millors en les vostres respectives disciplines». Amb aquestes paraules la subdirectora de Mobile World Capital Barcelona, Mónica Fernández, va donar aquest dissabte la benvinguda als participants al Collision Weekend de The Collider, el nou Venture Builder impulsat per la Fundació MWCB que aborda el repte de transformar coneixement científic en solucions tecnològiques.

Durant 48 hores, s’han posat en pràctica les dinàmiques de treball més punteres de Sillicon Valley amb l’objectiu d’estimular la creativitat i fomentar la cohesió dels participants. «Esteu molt oberts a noves aportacions», era el primer consell que els organitzadors van donar el dissabte al matí. Un consell que, sense cap mena de dubte, els assistents van acceptar i van posar en pràctica magníficament.

Dividits en equips de tres persones (dos emprenedors i un científic per equip), els participants van començar des de zero els seus exercicis de simulació de creació d’una startup tecnològica. Reptes, idees, observació, definició, dades, informació, anàlisi… Assaig i error. Rectificació, prova, acceptació o pivotatge. Així van passar els dos dies.

 

No parlem només d’innovació, sinó d’innovació disruptiva

El repte d’aquests equips no serà només crear empreses innovadores. El seu veritable repte és crear startups innovadores disruptives. «Una innovació disruptiva és aquella que utilitza la tecnologia per atendre als sectors que les grans corporacions han deixat de banda», se’ls va dir als participants.

Precisament aquest és el sentit de The Collider: millorar la vida de les persones atenent a la sostenibilitat i el bon ús dels recursos; fer ús de la tecnologia per crear un sistema d’habitatges accessibles a tots, respondre amb creativitat als problemes de justícia social; resoldre les debilitats del transport i la mobilitat i contribuir a fer un sistema sanitari cada vegada més intel·ligent i preventiu.

 

Vas a treballar per a un client, l’has de conèixer

Per enfocar la idea de la startup del futur, s’ha de detectar una necessitat. I és per això que les dinàmiques de treball s’han enfocat a dur als assistents a posar-se a la pell del client potencial: conèixer a qui es dirigeixen i saber què fa aquest client, els seus gustos, les seves aspiracions i, si es pot, imitar el seu comportament i rutina durant un temps de prova.

Per això els equips de The Collider han sortit al carrer a sondejar al seu client potencial, fent-li preguntes i valorant les seves necessitats. Després, traient conclusions i posant en comú aquesta informació amb l’entorn. Perquè, com es va apuntar: «S’ha d’entendre com són els teus clients, però s’ha de tenir en compte que del que et diuen al que fan hi ha molta diferència».

 

Escolta a qui va estar al teu lloc abans que tu

Una manera intel·ligent de començar a fer quelcom és recopilar informació sobre qui ha aconseguit abans que tu uns objectius similars als que busques. Per això, Jaume Rey, CEO de Nexiona, va passar pel Collision Weekend a explicar la seva experiència com emprenedor.

«Tenim molta preocupació a compartir les idees per por que ens les robin. Compartiu-les. És millor tenir el 33% d’una empresa que el 100% d’un power point», va ser el seu primer gran consell.

Rey va parlar també de quines són les dificultats més freqüents per a les startups a l’hora d’aconseguir clients, d’algunes fórmules per enfocar el negoci i de no perdre la perspectiva empresarial dedicant més temps a aconseguir inversors que clients. «Et pots passar la vida cercant inversors, però no hi ha millor forma de finançar-se que amb clients». Rey va assegurar que reunir en una empresa perfils experts que executin la idea amb perfils empresarials que la venen és una magnífica forma de començar una startup.

 

S’ha de col·laborar, però també executar

I això han fet els participants. No només han estat reunits treballant en el desenvolupament de la idea, sinó que també les han posat en marxa, les han materialitzat i les han tornat a testejar al carrer amb un MVP a la mà.

Després d’aquest pilot, han pogut treure moltes conclusions dels seus exercicis. Han fet una primera valoració de la seva idea (satisfà aquesta una necessitat?); han comprovat si el seu producte té un valor pel client (és a dir, si estaria disposat a pagar per ell); i han pogut reconduir la seva idea (si han detectat que aquesta és bona, però no la direcció en la qual l’havien enfocat inicialment).

Han estat 48 hores simulant els passos que hauran de seguir aquests propers mesos per a la creació del seu negoci. Dos dies de divergència i apropament. Un cap de setmana de posada en comú de dos perfils necessaris per afrontar la revolució industrial més important que hem viscut mai. Com va dir Mónica Fernández: «Ha estat molt difícil trobar-vos, gràcies per estar aquí».