«EduHack és creativitat, col·laboració, canvi, futur, innovació.»

Així va ser com els participants van definir el procés de cocreació EduHack al llarg de la jornada inaugural celebrada el dissabte 18 de novembre. Més de 100 equips de docents, futurs docents, experts de la indústria i professionals de centres d’investigació es van reunir a les quatre capitals de província catalanes ─Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona─ amb la intenció de revolucionar el futur de l’educació.

L’objectiu era crear i desenvolupar, de forma col·laborativa, propostes educatives innovadores que integressin l’ús de la tecnologia digital basades en el design thinking. Aquestes solucions seran testejades i pilotades als centres educatius catalans i posades a disposició de la comunitat educativa. «Creiem que col·laborant arribarem més lluny, creiem que els docents són la revolució que necessita l’educació», afirmava Albert Forn, director del programa mSchools, en el discurs de benvinguda.

Per aquest motiu mSchools va establir una nova i millorada metodologia EduHack dividida en quatre etapes: Empatitzar, Definir, Idear i Prototipar; en resum, un procés molt pautat per a facilitar al màxim la col·laboració entre els docents, incentivar la seva creativitat i potenciar la fusió dels seus respectius talents. Silvia, docent de IES Can Peixauet, afirmava que participar a EduHack li havia suposat «una experiència molt positiva, l’oportunitat de poder parlar amb companys d’altres centres i intercanviar moltes idees». Agraïa molt la relació propera que havia establert dins del seu equip: professionals que, sense conèixer-se prèviament, van compartir experiències a partir de realitats molt diferents.

Al voltant de les diferents temàtiques proposades, basades en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU, els participants van formar equips multidisciplinars de treball i es van llançar a l’aventura de la cocreació amb l’ajuda i l’orientació dels facilitadors. «Com a facilitadors el que estem fent és motivar els diferents equips perquè realitzin els seus propis dissenys i prototips. Volem que siguin creatius, que proposin moltes idees diferents, que treballin de manera transversal des de totes les disciplines. Que finalment els seus prototips es converteixin en projectes», explicava la Lorena, facilitadora de mSchools EduHack.

Durant la jornada els EduHackers van tenir l’oportunitat de testejar la plataforma digital EduHack, novetat de la 2ª edició de la iniciativa. A més de contenir eines i recursos per a estimular el desenvolupament dels diferents projectes, la plataforma ofereix a cada equip un bloc de treball propi, un espai on els membres de cada equip podran introduir tota la informació del projecte: les dades dels participants, còpies dels diferents canvas desenvolupats durant la jornada inaugural, imatges del prototip creat…

D’aquesta manera ho va fer l’equip de l’Antonio, docent del Mireia Centre d’Estudis de Montgat. «Volem fer una app que els alumnes puguin descarregar per a estudiar com a les escoles es du a terme el reciclatge, o com es fa el consum energètic i quines mesures s’apliquen per a reduir-ne el consum».

La 2ª edició de mSchools EduHack va arrencar el 18 de novembre i s’allargarà durant dos anys, el temps necessari per a acabar de desenvolupar els diferents projectes i pilotar-los als centres educatius.