Quan pensem en el futur tendim a projectar els invents que existeixen al present atorgant-los una capa d’innovació i modernitat. Però tal i com no podem imaginar un color que no hem vist mai, molts cops ens costa donar forma a allò que no existeix. Tot i així, grans pel·lícules de la història del cinema sí van ser capaces de predir invents que posteriorment inundarien la societat del futur: Marty McFly portava roba intel·ligent a Retorn al futur II (1989), en Frank i en Dave feien servir tablets a 2001, Una odissea de l’espai (1968) i l’Arnold Schwarzenegger viatjava en un cotxe sense conductor a Desafiament total (1990).

Amb la voluntat d’apropar als ciutadans la tecnologia que inspirarà els objectes del futur, el punt de partida cap a una vida connectada destinada a transformar el model de societat tal i com ara el coneixem, la Fundació Mobile World Capital Barcelona presenta el cicle Connected Beings: How tech makes us better. La mostra, centrada en el valor de la informació compartida a través de la Internet de les Coses, està oberta al públic des del primer dia del GSMA Mobile World Congress, el 2 de març, tot i que s’inaugura oficialment el dijous 19 de març a les 18:00h a la planta 1 del Mobile World Centre. 

Articulada al voltant de 6 instal·lacions de nova creació dissenyades per desenvolupadors, artistes i centres d’investigació, tant locals com internacionals, Connected Beings proposa una reflexió sobre un nou sistema en el que el visitant podrà projectar la seva individualitat i ubiqüitat dins d’un entorn connectat, col·lectiu i cooperatiu.

Experiències que canviaran el món

Un jardí que es cuida sol? Experimentació amb nanotecnologia conductiva integrada? La possibilitat d’escoltar els sons de diferents zones de Barcelona? En un futur no molt llunyà gaudirem de totes aquestes possibilitats que avui ens avancen les sis instal·lacions de Connected Beings:

Connecting the dots, el viatge màquina a màquina. Xavi Tribó, de Glassworks Barcelona, presenta en aquesta instal·lació una al·legoria del transport de la informació representada per elements digitals. Un paquet de dades, una sèrie de bits, un comandament: el viatge d’aquests elements d’un dispositiu connectat a un altre es repeteix cada dia trilions de vegades. Cada punt transportat té un significat, un objectiu; si més no, això és el que intenta transmetre, mitjançant l’analogia d’un funàmbul robòtic, aquesta instal·lació.

Iotorama, interactuant amb la Internet de las Coses. Alpha-ville, comissaris de l’exitosa mostra Music+Arts, tornen a col·laborar amb MWCB amb una instal·lació consistent en sis pantalles interactives i un experiment web. L’objectiu: ensenyar de manera lúdica com es pot millorar la vida de les persones combinant dades i tecnologia. Per això Alpha-ville ha dissenyat sis pantalles tàctils en les que els visitants podran connectar cercles, triangles i quadrats, o el que aquestes figures geomètriques representen: objectes, fonts de dades i la funció per la que han estat dissenyats.

Connected Beings

Imatge | Alpha-ville

Materials connectats, el despertar dels objectes. The Curious Link, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC) i La Salle Campus Barcelona-Universitat Ramón Llull han treballat en una instal·lació múltiple en la que el món físic i el digital es fonen per a oferir noves solucions i experiències. A la primera part de la instal·lació, el visitant, tan sols tocant un mapa de Barcelona, podrà descobrir el so de les diferents parts de la ciutat. Això és possible gràcies als milions d’electrons que circulen per la tinta conductora amb la que s’ha realitzat aquest mapa. A la segona part, paper, tinta i nanosensors permeten al visitant crear música amb una arpa de colors apropant les mans a la seva superfície. I en darrer lloc, la tercera part d’aquesta instal·lació múltiple consisteix en una cortina lumínica que, mitjançant una aplicació per a dispositius mòbils, canvia de color. Així, el visitant pot transformar la llum a la sala canviant el color de la cortina a voluntat mentre comprova les possibilitats de la combinació de teixit interactiu i fibra òptica.

Ciutat connectada, una visió sobre la ciutat intel·ligent. Invenio (Learn by doing) presenta per a Connected Beings una maqueta interactiva de Barcelona construïda íntegrament amb LEGO. La maqueta vol introduir al ciutadà a les funcions reals d’una ciutat un cop equipada amb els sensors que la converteixen en intel·ligent. D’aquesta manera, les persones que interactuïn amb aquesta instal·lació podran comprovar com la Internet de les Coses permet regular la intensitat de l’enllumenat públic, informar sobre el temps d’espera del transport públic o de la disponibilitat de les places d’aparcament, avisar al servei de neteja quan els contenidors estiguin plens i molt més.

Facing connectivity, o les reflexions dels visionaris del futur. A aquesta instal·lació dissenyada per HerraizSoto & Co, tres busts de visionaris i un d’una nena volen compartir amb el visitant les seves idees d’un món inter i ultra connectat. Al final, l’experiència situa l’usuari al centre de la innovació a l’oferir-li la possibilitat d’interactuar amb el seu propi bust.

Jardí.net, la natura també pot ser tecnològica. Inspirat en el projecte Smart Hort, desenvolupat per l’Ajuntament de Barcelona a l’Escuela Rel, la instal·lació parteix de la idea de la natura com a font inesgotable de recursos, també per a les solucions tecnològiques. El jardí.net de The Curious Link, The Green Effect i l’Ajuntament mostra com plaques d’arduins connectades a terraris poden detectar els nivells d’humitat i lluminositat que necessiten les plantes per un desenvolupament vital òptim.

Pza Catalunya 20

A més de les sis instal·lacions, el cicle compta amb una selecció audiovisual que inclou contingut interactiu. Els documentals, les animacions i els vídeos que es projecten tenen la missió de divulgar els pilars i les àrees clau de la Internet de les Coses.

La mostra, d’accés gratuït, es podrà visitar de dilluns a dissabte de 9:30h a 21:30h i fins el mes de juliol al Mobile World Centre, al cor de Barcelona.