Imagen | QRcodepress

Quan fem una consulta relacionada amb la salut a internet, solem recórrer directament a la barra del cercador. No obstant això, Google no és un expert en medicina: el contingut dels webs que ens mostra no tenen per què ser de fiar. Existeixen alternatives que ofereixen informació fidedigna, fins i tot involucrant a professionals sanitaris  que aporten els seus coneixements.

Un dels serveis més populars és ZocDoc, una startup amb seu a Nova York que fins el dia d’avui ha aconseguit gairebé 100 milions de dòlars en finançament. ZocDoc s’especialitza a oferir als usuaris una forma ràpida i senzilla per a veure els millors doctors i metges en diferents especialitats, permetent, a més, demanar cita directament des del seu web o apps; aplicacions que afegeixen a més, una capa de geolocalització que faciliti als pacients trobar els metges més propers a la seva situació geogràfica.

Encara que d’entrada pugui semblar que la implicació dels metges al servei és mínima, el cert és que amb el pas del temps ZocDoc està animant als doctors a participar directament amb l’app, ja sigui responent a les preguntes d’alguns pacients o promocionant els seus perfils.

healthtap

Però sens dubte un dels millors exemples que existeixen pel que fa a la innovació en la relació pacient–doctor és HealthTap.

Tota la proposta de valor d’aquesta empresa americana gira entorn del mòbil. A través de la seva app i l’smartphone, els pacients poden rebre l’atenció de més de 67.000 doctors a qualsevol hora del dia, sense necessitat de desplaçar-se a les seves consultes. L’app, a més, usa un sistema de videoconferència similar a FaceTime que permet als pacients veure’s cara a cara amb els metges a través de la càmera dels dispositius, creant així una relació més propera entre ambdues parts.

HealthTap és de pagament (els seus plans de preus poden arribar als 99$ mensuals) i ofereix també la possibilitat de compartir informació personal de forma totalment segura i privada amb els metges que l’usuari esculli.

La situació a Espanya és molt diferent

clickdoctors

Tant ZocDoc com HealthTap tenen la seva principal àrea d’actuació als Estats Units, un dels països en els quals més s’ha desenvolupat la indústria mHealth. A Espanya, tanmateix, encara queda molt per caminar.

Malgrat això, mica en mica estem assistint al llançament de diferents iniciatives que tenen com a punt de partida el mòbil i que apropen a pacients i doctors. Un clar exemple d’això és ClickDoctors, creada per les empreses catalanes Ideable i Liar i SalutL’app, que va ser present en l’edició de 2015 del Mobile World Congress, és similar a HealthTap pel que fa al seu funcionament, permetent fins i tot, que farmacèutics i metges preparin i ordenin la medicació dels usuaris d’acord amb les seves prescripcions mèdiques. I com diuen els anuncis, en cas de dubte els usuaris poden establir un vídeo-xat directament amb els metges, per a realitzar consultes d’última hora o per a casos d’urgència.

La relació entre metge i pacient està canviant i, com hem vist, hi ha apps de tot el món que volen aportar el seu granet de sorra.