San Francisco, Tel Aviv, Berlín… i els Balcans? La regió europea està coneixent una fantàstica expansió en temes de startups. Associacions d’empreses, projectes originals… sigueu benvinguts!

Una de les persones que millor coneix aquest ecosistema és el kosovar Kushtrim Xhakli, emprenedor internacional i que organitza cada any el Doku:tech, l’esdeveniment tecnològic associat al ja veterà festival internacional Doku:fest, i que reuneix conferenciants de tot el món per a debatre sobre temes molt diversos. Aquest any, un il·lusionat Kushtrim ens explica com espera atreure a més de 30 persones per a discutir sobre emprenedoria, però també sobre la privacitat, Internet de les coses o connectivitat. Aquest esdeveniment es complementa amb altres com Spark.me, que té lloc a Montenegro i que han visitat responsables de WordPress, Dropbox o Skype.

Kushtrim ens descriu la situació d’aquest conglomerat de països. Encara no compten amb una legislació específica per a startups, sinó que les accions engloben a tot tipus d’emprenedoria i inversió. D’altra banda, escassegen els fons de capital risc (hi ha un basat en Ljubljana, la capital d’Eslovènia, RSG Capital); això sí, “tenim gent que ha vingut del sector de la construcció i l’auge industrial i tenen diners que els hi agradaria veure invertit en startups”.

L’emprenedor demanda una legislació específica per a les noves companyies: “Els governs creuen que els treballs es poden crear només si un inversor estranger entra al país, però els treballs poden crear-se si tu dónes les condicions favorables a les startups”.

Kushtrim és també un dels fundadors de The Digital Kosovo. El projecte consisteix a fomentar que els webs reconeguin a Kosovo per a “posar-lo al mapa”, segons les seves pròpies paraules, com a país independent. Ell mateix explica com han aconseguit que serveis molt variats (comerç, viatges, etc) com Amazon el reconeguin als seus llistats. Si veus en una llista desplegable de països a Kosovo, probablement ell o els seus companys hagin estat els causants.

Molt talent i menys costos

“Veig molts pros [en aquests països] […]: molt bon talent, menys costós, menys competició amb altres companyies. Fins i tot, aquest talent estarà més entusiasmat i implicat en la companyia”, va dir en una entrevista el serbi Branko Milutinovic, emprenedor i fundador de Nordeus, una empresa de videojocs que no té res a envejar-li a la finlandesa Rovio (i que ens perdonin els Angry Birds).

Nordeus té la seva seu central a Belgrado i compta amb oficines a Dublín, Londres, San Francisco i Skopje. El seu gran èxit és el  Top Eleven Football Manager, una app que porta els videojocs de futbol de tota la vida als dispositius mòbils. La premissa és simple: crea i gestiona el teu propi equip de futbol per portar-lo a la glòria.

Segons va publicar el‘The New York Times’ al desembre, Sèrbia té un fons d’innovació finançat per la Unió Europea que ha concedit 53 subvencions per valor de 6 milions d’euros.

Precisament allí va néixer VetCloud, un popular software de gestió de clíniques veterinàries que ja ha traspassat les seves fronteres i s’ha instal·lat a Londres.

Durant els anys de conflicte molts joves van emigrar per tot el món, aprenent i coneixent a les ciutats més innovadores del món i, després d’uns anys, molts han tornat als seus països amb moltes ganes d’innovar i llançar nous projectes, creant un caldo de cultiu excepcional. S’ha d’afegir que els costos són molt menors que en la major part dels seus veïns europeus, encara que en alguns casos, puguin haver-hi certes derives o frens institucionals.

Però Kosovo o Sèrbia no són els únics països de la regió que estan apostant per la innovació. Més enllà de l’antiga Iugoslàvia, a Sofia, la capital de Bulgària, s’està construint un parc tecnològic per a vincular els negocis locals amb les universitats, i el 2012 es van aportar 21 milions d’euros en dos fons de capital risc.  D’aquest país, Kushtrim recalca LaunchHub, un fons de capital llavor per a les empreses més prometedores del sud i l’est d’Europa.

També destaquen algunes de les startups més prometedores de la regió: a Bosnia hi ha Kolikoo, una botiga virtual on tu pots crear el teu propi espai de venda, mentre que a Macedònia sobresurt G6Solutions, dedicada a desenvolupar solucions web i mòbils per a les empreses del país. Per últim, a Sèrbia es distingeix també Tickera, un plugin de WordPress perquè qualsevol pugui instal.lar un lloc virtual de venda d’entrades a la seva pròpia pàgina web.

I si totes aquestes raons i empreses et semblen poques per posar l’ull als Balcans, Kushtrim llança un últim missatge motivador, ple d’optimisme: “Els beneficis de ser fundat a qualsevol país dels Balcans són que, per ser petit, penses globalment”.

Imatge | Arild Vågen