Imatge | Daniel Y. Go

Escollir un llibre avui en dia no és feina fàcil. La conjuntura socioeconòmica ha forçat un mercat molt competitiu en el que els consumidors no tenen tant poder adquisitiu i, per tant, no podran endur-se a casa tants exemplars com voldrien. Les llibreries s’han transformat en aparadors on el més important és tenir el muntatge comercial més cridaner o la pila més gran de volums, per atraure d’aquesta manera tots els qui entrin per la porta.

En el moment de comprar, el lector indecís té varies formes d’escollir un llibre. El més habitual és que es guiï per recomanacions del seu entorn proper, ja sigui de familiars, amics o el propi llibreter. Una altra opció que pot seguir és orientar-se per les xifres de vendes, com per exemple les recollides durant el Dia Internacional del Llibre. També és freqüent que el lector s’interessi per tots aquells llibres que han rebut un premi i, per últim, pot tractar d’esbrinar quin llibre li encaixarà millor a partir de la informació disponible a Internet, entre ressenyes especialitzades, fòrums d’opinió i xarxes socials.

TK2

Imatge | Tekstum

A partir d’ara, a més, el lector tindrà una arma molt més potent a la seva disposició a l’hora d’escollir un llibre: Tekstum. Es tracta d’una plataforma que, a partir d’un algoritme basat en Big Data i Natural Language Processing (NLP), analitza tota la informació existent a Internet sobre les obres editorials. Per fer-ho treballa sobre el Sentiment Analysis, una nova branca d’estudi que, identificant paraules clau i expressions concretes, busca determinar la polaritat de qualsevol contingut publicat a Internet. Els altres paràmetres que contribueixen a que Tekstum sigui capaç d’establir una valoració global per a cada obra són el social engagement del llibre i la reputació social de l’autor.

Tekstum es converteix en una eina de gran potencial per a que les editorials puguin aprofundir sobre els gustos del públic i els perfils dels lectors, un valor afegit que se suma a la informació generada a partir de les xifres de vendes. Així, Tekstum pot contribuir a reduir la incertesa sobre l’acollida d’un llibre per part del públic, centrar el model de negoci en la demanda i descobrir nous valors nacionals i internacionals.

TK3

Imatge | Tekstum

Des del 23 d’abril la plataforma compta amb una versió beta que mostra una selecció dels llibres millor valorats per l’algoritme de Tekstum. Durant aquesta primera fase, l’eina recomanarà llibres similars per a cada títol analitzat i oferirà a totes aquelles persones que s’hi registrin la possibilitat de sol·licitar gratuïtament una anàlisi del llibre que desitgin.

Tekstum és una iniciativa de Marc Santandreu i Marc Martínez, economistes amb experiència en el món editorial, i dorma part d’Incubio, incubadora especialitzada en Big Data.

I tu, ja saps quin és el següent llibre que et compraràs?