Imatge | Mapp4all

Una ciutat amb milions d’habitants és dinàmica i sorollosa. Milers de persones es desplacen d’una banda a una altra buscant arribar a l’oficina, el garatge, el supermercat o el gimnàs; un remolí de mobilitat que impulsa la roda del dia a dia. Tot i així, no tothom té la mateixa facilitat per a moure’s: n’hi ha prou en trencar-se una cama per comprovar com de sobte la vida a la ciutat es converteix en una cursa d’obstacles.

Les persones amb mobilitat reduïda, amb dèficit auditiu o visual o bé les que empenyen un cotxet de bebè necessiten una planificació específica cada cop que volen anar a qualsevol lloc. Hi ha una rampa a l’oficina bancària que complementi les escales? Disposa el restaurant de menús escrits en braille? Està equipada la parada de metro de destí d’ascensor per pujar al carrer? En un món ideal qualsevol lloc hauria de complir unes normes mínimes d’accessibilitat, no obstant, els ciutadans segueixen trobant-se sovint amb dificultats insalvables.

Per a que això no passi neix Mapp4All, una aplicació gratuïta per iOS i Android de recerca i localització de punts d’interès accessibles classificats per categoria i grau d’accessibilitat. L’app cataloga tot tipus d’emplaçaments, tant públics com privats, per a que qualsevol ciutadà pugui consultar si compleixen amb els requisits que cadascú necessita. En un segon nivell, l’aplicació ofereix informació de serveis per a persones a càrrec de bebès, celíacs o propietaris d’animals domèstics. Restaurants, hotels, entitats financeres, sales d’espectacles, parades de transport públic, comerços, espais culturals i centres sanitaris són només alguns dels llocs llistats per Map4all, però també farmàcies, òptiques, notaries, forns de pa i, en definitiva, qualsevol tipus d’ubicació susceptible de rebre visites. Segons Josep Esteba, CEO de Mapp4all, “es tracta de crear la Vikipèdia de l’accessibilitat universal”. Mapp4all és una app internacional, que facilita la consulta d’establiments de ciutats tan distants com Nova York o Pequín. A Espanya hi ha actualment 20.000 punts creats, més de 3.500 a Barcelona.

M4A2

Imatge | Mapp4all

Qualsevol usuari registrat a Mapp4all pot introduir un local o actualitzar-ne la informació existent. Les empreses, per la seva part, també poden incorporar directament els seus locals. A Europa un 9% de la població pateix algun tipus de discapacitat, i d’aquest percentatge, el 20% té més de 60 anys. “Si a aquests ciutadans hi sumem tots aquells que es desplacen amb nens o mascotes o tenen algun tipus d’al·lèrgia, estem parlant d’un 70% d’usuaris interessats en utilitzar activament aquesta aplicació”, comenta Esteba.

Mapp4all està en procés d’expansió, tant a nivell tecnològic com de contingut. L’objectiu és poder presentar, en el marc del congrés Smart City Expo World Congress que se celebra el novembre a Barcelona, una digitalització completa de l’accessibilitat a la ciutat comtal. Per a assolir aquesta fita, l’equip de Josep Esteba té el repte d’incorporar a l’aplicació un total de 500.000 punts d’interès. Llavors, Barcelona es convertirà en la primera ciutat del món en oferir a ciutadans i visitants una eina per conèixer en tot moment el grau d’accessibilitat dels diferents espais. A partir d’aquí, l’estratègia a seguir durant el 2016 és digitalitzar altres grans ciutats espanyoles, com Madrid, Sevilla, València, Bilbao i La Corunya.

Les ciutats intel·ligents treballen per a eliminar les barreres que condicionen el desplaçament de milions de persones. Mentrestant, eines com Mapp4all contribueixen de manera essencial a millorar la seva qualitat de vida.