Imatge | Moyan Brenn

Un any més, Catalunya torna a ser la reina pel que a emprenedoria es refereix. Segons les dades del darrer informe de Web Capital Riesgo, a la comunitat s’allotja el 39% del total de startups espanyoles que han rebut finançament al llarg de 2014, consolidant així sobretot a Barcelona com la capital espanyola del món emprenedor.

La segueix molt de prop la Comunitat de Madrid, on 116 companyies (un 22%) han captat l’interès dels inversors. Així mateix, la Comunitat Valenciana es posiciona un any més com la tercera regió amb més startups finançades, un 13%.

D’altra banda, la inversió en empreses tecnològiques de nou encuny encara es resisteix a aterrar a Extremadura, Canàries, Navarra i Múrcia, autonomies on les startups no han obtingut des de 2012 un sol euro en finançament. Un problema que també aguaita a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

barcelona_startups_investment_euros

Una diferència que, a més, creix amb el pas dels anys

Pel que fa a la quantitat invertida, l’any 2014 les startups amb seu a Catalunya van rebre un total de 176 milions d’euros, gairebé el 60% de la suma total invertida. Una quantitat superior a l’obtinguda en la Comunitat de Madrid, amb 60.300.000 d’euros (un 20%), i a la Comunitat Valenciana, amb 16.800.000 d’euros (un 5.6%).

Una altra dada rellevant sobre el panorama d’inversió espanyol és que la diferència entre Catalunya i la resta de comunitats autònomes tendeix a augmentar amb el pas dels anys. Com es pot veure a la gràfica superior, les startups establertes a Barcelona han rebut bastant més capital que les madrilenyes al 2014 que al 2013. Una dada que podria interpretar-se com que l’ecosistema tecnològic barceloní entra en la seva etapa de maduresa després de diversos anys de creixement.

El gruix del capital risc ha anat a parar a diverses companyies que ja van ser notícia en el seu moment per les grans rondes que van aconseguir aixecar. Segons destaca l’informe, una mica més de la meitat del finançament va anar a parar a Scytl, una startup nascuda a la Universitat Autònoma de Barcelona que treballa en el vot electrònic.

Social Point ha cridat l’atenció no només de fons de capital risc nacionals, sinó també d’altres internacionals de la talla de Greylock Ventures. El 2014, la companyia de jocs d’estratègia per a mòbil va aconseguir la seva tercera ronda de finançament (de 22 milions d’euros) i representa una mostra més de la forta implantació del sector de videojocs a Catalunya.