Imatge | Bluesmart

Passaport? Sí. Adreça de l’hotel? Sí. Guia de viatge? Sí. Maleta? On és la meva maleta? Cada any hi ha centenars de passatges que perden el seu equipatge als vols amb escala internacional, maletes que per als més afortunats solen aparèixer al cap d’un o dos dies, però per a d’altres triguen més d’una setmana, o no arriben a aparèixer.

El temor a perdre la maleta és un dels sentiments que acompanya cada any al viatger, especialment durant les èpoques de l’any de major afluència al ports, aeroports i estacions de tren o autobús. Ara, tanmateix, gràcies a la tecnologia existeixen algunes solucions perquè l’usuari pugui controlar en tot moment la situació del seu equipatge. 

Bluesmart és la primera maleta connectada del món. Concebuda i desenvolupada al 2013 per un grup d’amics d’Amèrica del Sud, Àsia i Estats Units amb una afició similar per la tecnologia, els viatges i el disseny, aquesta solució ha suposat una veritable revolució a Indiegogo, plataforma amb la que ha aconseguit 2 milions de dòlars de finançament gràcies a les aportacions de més de 8.500 persones de 109 països.

Al llarg dels anys les maletes han canviat: al segle XXI totes són més lleugeres, més segures i disposen de compartiments optimitzats per guardar de forma efectiva tot tipus d’equipatge. Tot i així, fins la irrupció de Bluesmart al mercat no podia dir-se que el sector hagués experimentat una veritable evolució. La maleta, nascuda a Silicon Valley, disposa de cadenat digital, carregador de bateria per a dispositius mòbils, bàscula digital –deixant enrere l’haver d’anar  pesant la maleta per veure si compleix la normativa aeroespacial- i fins i tot un compartiment especial per a dispositius electrònics. Però el més important d’aquesta maleta és la tecnologia amb la que ve equipada: un cop feta la sincronització amb l’smartphone, el viatger podrà saber en tot moment on és el seu equipatge, i rebrà alertes al seu telèfon quan s’estigui desplaçant. Amb la xarxa de sensors Bluesmart, es crea un mapa de calor que ho fa possible.

Però això no és tot. La maleta, a més, és capaç d’oferir informes en temps real recopilant les tendències i les dades rellevants dels recorreguts del viatger al que acompanya, des dels aeroports que ha visitat fins la quantitat de temps que ha estat a cada país. Tota la informació queda automàticament registrada a la app Bluesmart del telèfon de l’usuari. Què més es pot demanar?

El següent pas per al viatger és gaudir de la destinació escollida sense contratemps de cap mena. Per a fer-ho, pot comptar amb l’ajuda d’una altra innovació relacionada amb les activitats fora de casa, especialment en les que l’smartphone no tingui accés a wifi o no tingui cobertura.

goTenna converteix l’smartphone en una eina de comunicació que no necessita connexió a la xarxa. Aquest artefacte genera el seu propi senyal, fet que el converteix en quelcom especialment útil en activitats en la natura, en mig de grans aglomeracions, als avions –funciona fins i tot en “mode vol”- i també als ascensors, soterranis i al metro. En poques paraules, el dispositiu permet enviar i rebre missatges a través de l’smartphone i compartir la ubicació GPS amb els demés a les àrees on no hi ha cobertura, utilitzant les ones de radiofreqüència. La sincronització entre goTenna i l’smartphone es realitza via Bluetooth Low-Energy, de manera que és necessari que ambdós dispositius estiguin a menys de 6 metres de distància.

Cada goTenna es coordina amb tots els altres goTennas del voltant: l’abast del senyal estarà determinat en cada cas pel territori en què s’estigui utilitzant. Sens dubte, una eina que aviat serà imprescindible per als amants dels esports d’aventura o dels viatges a terres exòtiques.

El món connectat evoluciona: preparat per començar unes vacances smart?