Les zones urbanes creixen a una gran velocitat. Cada vegada es fa més evident la necessitat de trobar solucions per a fer de les ciutats indrets més sostenibles i gestionar els fluxos de persones en àrees de gran congestió.

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat, en el marc del Smart City Expo World Congres 2016 (SCEWC), un projecte pilot per controlar els fluxos de visitants als voltants de la Sagrada Família. El projecte s’ha desenvolupat conjuntament amb Eurecat i la Fundació Mobile World Capital Barcelona, i compta amb el suport de GSMA.L’objectiu de l’estudi és l’obtenció d’uns indicadors que permetin millorar l’oferta turística, reforçar els serveis de transport i serveis públics i crear ofertes més personalitzades en funció de l’origen o perfil dels visitants. Mitjançant la instal·lació de sensors wifi, GSM i càmeres 3D, s’han registrat i monitoritzat els desplaçaments durant 4 setmanes del mes de juliol, per tal de conèixer els perfils i patrons de comportament de les persones que visiten l’entorn del temple.

Les primeres dades, presentades per Bàrbara Vallespín, directora de l’àrea de transformació digital de Mobile World Capital Barcelona, i Marc Torrent, director del Big Data Center of Excellence Barcelona, apunten els principals punts d’accés i sortida dels visitants. Un 80% dels turistes només visita els entorns de la Sagrada Família i les hores de major afluència de la zona són de 10 a 12 del matí. Només un 25% dels visitants són de procedència estrangera, mentre que gairebé un 50% són visitants procedents de l’Estat Espanyol.

Agustí Colom, regidor de Turisme i Empresa de l’Ajuntament de Barcelona. Ha remarcat que l’ús del projecte “és potencialment reproduïble a altres espais d’alta freqüentació”. A més. “Aquest és un clar exemple de com permetre la millora del turisme i la gestió dels seus impactes en el teixit urbà en espais d’elevada freqüència, la qual cosa permetrà millorar la qualitat de vida de la ciutadania”.