Mobile World Capital Barcelona ha organitzat aquesta setmana, amb la col·laboració del Fundació Bit i IREC, Mobile Talks: Els reptes digitals de l’energia del s.XXI, trobada en el qual s’han respost algunes de les principals incògnites entorn de la transformació de la indústria energètica.

En aquesta última sessió abans de la temporada d’estiu, s’ha comptat amb un panell d’experts integrat per Emilio Rousaud, CEO de Factorenergia, Santiago Cascante, head of innovation at global infrastructure & networks d’ENEL, Oriol Gavaldá, CEO d’ Aiguasol, José Luis Domínguez, responsable del grup Power Systems (IREC) i Oliver Pozo, director del hub digital de Siemens South – West Europe.

Manel Sanmartí, moderador de l’esdeveniment i director de Desenvolupament i KTT en IREC, ha estat l’encarregat de presentar la sessió plantejant com la tecnologia ha canviat el ritme de maduració del sector, modificant la naturalesa dels negocis i infraestructures energètiques.

En aquest mateix sentit, Emilio Rousaud, de Factorenergia, ha exposat com alguns dels principals actors de l’entorn estan canviant el seu rol de proveïdors d’“energia” a proveïdors de “serveis”, situant al client en l’eix central de l’estratègia.

Santiago Cascante, d’ENEL, ha plantejat les principals palanques de canvi de la “Indústria 4.0” gràcies a la digitalització: d’una banda, millorar la gestió de procediments dins de les empreses, i per un altra optimitzar l’emmagatzematge d’energia. Per aconseguir-ho, és necessari saber anticipar a nivell logístic i operacional l’arribada de grans volums de dades.

No obstant això, José Luis Domínguez, d’ IREC, ha matisat que el Big Data encara no ha arribat al sector energètic espanyol, i que per a això es necessari escalar moltes de les activitats que es duen a terme. Una xarxa més precisa de sensors o la implementació del machine learning podrien ajudar a gestionar d’una forma més intel·ligent, per exemple, les bateries d’ús domèstic, facilitant la seva instal·lació, gestió i integració en les llars espanyoles.

Per la seva banda, Oriol Gavaldà, d’ Aiguasol, ha destacat que per arribar a aquest punt, prèviament es necessita “alfabetitzar energèticament” als usuaris, que encara mostren certa reticència a la digitalització dels processos. Per una gestió eficient, es necessitaria agilitar la formació dels usuaris sobre la nova transformació tecnològica a la qual s’exposa el sector i els beneficis que implica.

Segons Oliver Pozo, de Siemens, solament un 38% de les energètiques tenen els seus processos interns digitalitzats, la qual cosa dificulta aquesta transmissió de coneixement tecnològic i sistemes IT per a tots els seus públics (tant interns com a externs).

Al llarg de la xerrada, també s’ha reflexionat sobre l’ implementació del Blockchain per una millora de la seguretat en la gestió i comparació de dades entre usuaris, o la necessitat de nous actors dinàmics al mercat nacional energètic, ja que amb prou feines existeixen Startups que s’aventuren al canvi.

Per tancar la trobada, els ponents han destacat la necessitat de canviar el marc regulatori per potenciar la digitalització de les empreses: per generar un major benefici econòmic, i per impactar en el conjunt de la societat amb una RSC actualitzada i amb una formació contínua, des de les escoles i des de la mateixa empresa.

Els assistents a la sessió també han tingut l’oportunitat de traslladar les seves preguntes als ponents, fent referència al full de ruta per a una nova regulació o el paper de les noves generacions en aquesta transformació del sector energètic.

A continuació es troba el vídeo resum amb més informació sobre aquesta jornada de Mobile Talks: