Navegant junts cap a un futur digital segur 

Navegant junts cap a un futur digital segur 

L’expansió del món digital, impulsada per la proliferació de dispositius connectats i la digitalització de gairebé totes les àrees de les nostres vides, també ha creat un vast camp d’acció per als ciberdelinqüents. Les amenaces digitals, que inclouen des de virus i codi maliciós (malware) fins a atacs de phishing i ransomware, han crescut exponencialment (més d’un 70% al 2023) posant en risc la seguretat de dades i sistemes. La protecció de dades sensibles, la salvaguarda de la privadesa, la continuïtat dels negocis i la protecció de la infraestructura crítica s’han convertit en aspectes essencials de la ciberseguretat que han traspassat el context empresarial per inundar la vida privada de tots els ciutadans. 

No obstant això, malgrat la seva importància, hi ha una notable bretxa de coneixement, o en alguns casos de deixadesa (qui voldrà conèixer les meves dades?), sobre com navegar de manera segura al món digital. El cas de les contrasenyes, i el seu (mal) ús n’és un. Algunes dades recents suggereixen que el 85% de la població mundial reutilitza les seves contrasenyes en diferents llocs, i pot ser que algunes no protegeixin prou la contrasenya (qui es llegeix les especificacions tècniques de com es guarden?), per la qual cosa pot ser que aquesta contrasenya que es creia tan segura acabi sent de domini públic per als hackers, que, de mitjana, poden craquejar (així es coneix el dubtós art de trobar contrasenyes) 17 de 20 contrasenyes en menys d’un segon. Si afegim que la contrasenya “123456” va ser la més utilitzada el 2023, veiem com en realitat la bretxa és, possiblement, més gran del que ens esperàvem, i és que estudis recent suggereixen que, encara, avui dia, 3 de 4 de les actuals contrasenyes no són prou segures. 

Aquesta bretxa no només ens exposa a riscos i vulnerabilitats, sinó que també ens priva aprofitar plenament les oportunitats que la tecnologia ofereix. La solució a aquest dilema es troba a l’educació i la sensibilització, una tasca que requereix un enfocament inclusiu i generacional. Així és com sorgeix la proposta d’un taller “P1$$w0rds! (o per què cal triar bé la nostra contrasenya)”, on compartirem amb els més joves de la família de manera distesa la importància de les contrasenyes i com protegir-se utilitzant-les. No només mostrem a les participants no crear contrasenyes segures sinó també a entendre els fonaments de la ciberseguretat. A través d’aquests tallers pretenem sembrar la llavor de l’interès i la curiositat per la tecnologia i la protecció digital. 

Aquests tallers també formen part de la càtedra que dirigeixo, ARTEMISA, una càtedra internacional en col·laboració amb l’Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Université Paris-Saclay i l’Institut Polytechnique de Paris, que té com a propòsit principal brindar a la societat les eines necessàries per comprendre i enfrontar els desafiaments de seguretat que es presenten a l’entorn digital, considerant un enfocament multidisciplinari emfatitzant la importància de la regulació i la legislació en aquest àmbit. Enfortir la col·laboració entre la universitat i el teixit empresarial és un altre dels objectius de la càtedra. A més, a ARTEMISA es posa èmfasi en la importància de fomentar la participació activa i l’apoderament de les dones en aquest camp, amb l’objectiu de contribuir a tancar la bretxa de gènere i promoure la diversitat i la inclusió a la ciberseguretat. 

I és que queda un llarg camí per recórrer al món de la ciberseguretat pel que fa a gènere. No només la infrarepresentació (menys d’un 25%), sinó situacions com les que van passar a l’última RootedCon, una de les conferències de ciberseguretat més grans del món hispà, on davant de 1500 persones, dos experts (dona i home) van compartir l’escenari per a exposar i dialogar sobre una vulnerabilitat crítica a la seguretat ferroviària. Malauradament, l’omissió de la seva contribució en comparació del seu col·lega masculí serveix no només com a testimoni dels desafiaments a què s’enfronten les dones en aquest camp, ressaltant la urgència d’abordar la bretxa de gènere no només en termes de participació sinó també en el reconeixement i la valoració del treball femení. 

Altres dels tallers que hem dissenyat amb aquest objectiu és el “Heroïna Hacker: sessió de co-creació”, on de manera interactiva, els nois crearan la propera generació d’herois i heroïnes de ciberseguretat. El propòsit del taller es basa que aquest tipus de literatura fomenta la curiositat i l’interès de les criatures en el camp de la ciberseguretat des d’una edat primerenca. La càtedra té el compromís de crear literatura on la protagonista sigui una adolescent amb habilitats en hacking ètic i resolució de problemes tecnològics, que se’ls mostra un model a seguir i els fomenta la seva curiositat per aprendre més sobre el món digital, trencant els estereotips de gènere i motivant les nenes a explorar estudis i habilitats relacionades amb la tecnologia i la ciberseguretat. 

Aquest i futur digitals demanen una participació activa i conscient de tots. En aquest escenari, l’educació i la inclusió s’erigeixen com a fonaments crítics per dissenyar i protegir el nostre entorn digital. Els tallers i programes com els oferts per ARTEMISA no són només iniciatives educatives; són passos cap a la construcció d’una societat digitalment resilient i equitativa. En aquest camí cap a la ciberseguretat, cada acció compta, i junts podem forjar un futur digital segur i inclusiu per a les properes generacions. 

El festival de la tecnologia per a tothom, Tech&Play, ens ofereix una meravellosa oportunitat per apropar-nos amb aquests tallers. Ens veiem el proper 25 d’abril a Fabra & Coats. 

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.