Com pot guanyar el sud d’Europa a l’era de la IA

Com pot guanyar el sud d’Europa a l’era de la IA

No és cap secret que l’últim any, en l’àmbit tecnològic, ha estat dominat per un únic tema: la intel·ligència artificial (IA). Des del llançament de ChatGPT el 30 de novembre de 2022, el món de la inversió s’ha tornat boig per la IA generativa, els tipus de models que impulsen el famós chatbot d’OpenAI, i els generadors automàtics d’imatges com Midjourney.

Però hi ha una veritat incòmoda per a alguns emprenedors tecnològics que observen com es desenvolupa aquesta història tecnològica única en una generació. La gran majoria de les grans empreses que estan traient profit de la IA generativa tenen la seva seu als Estats Units, mentre que els majors èxits europeus procedeixen de centres consolidats com el Regne Unit, França i Alemanya.

Aleshores, com han d’avaluar els fundadors inversors de països del sud d’Europa com Espanya, on es troben les oportunitats en aquesta nova era de la IA, i com han d’escollir les seves batalles i fer les seves apostes per a garantir que les seves economies emergents no es quedin enrere?

No et deixis portar gaire pel bombo de GenAI

És fàcil entendre per què els inversors s’han entusiasmat tant amb el potencial de la IA generativa. Hi ha una qualitat màgica en la tecnologia que pot crear art visual millor que molts creadors humans, o escriure complicats correus electrònics i assajos universitaris, només prement un botó.

I el fet que persones sense coneixements tècnics puguin interactuar amb sistemes potents de IA sense haver d’aprendre cap línia de codi, ha fet que tot un nou grup d’emprenedors cregui que pot crear una “startup de IA”. Però si al sud d’Europa vol triomfar en aquesta nova era de la IA, els inversors i fundadors han de recordar que hi ha moltes empreses prometedores i grans talents treballant en altres camps de la IA més consolidats a la regió.

Un exemple és Idoven, una empresa, amb seu a Madrid, que utilitza la IA per a detectar anomalies i irregularitats a les dades dels batecs del cor de dispositius portàtils, com els rellotges intel·ligents, amb l’objectiu de diagnosticar precoçment malalties cardiovasculars i salvar vides. L’empresa ja compta amb grans socis, com la farmacèutica AstraZeneca, i inversors de renom, com les llegendes del bàsquet i el futbol, Pau Gasol i Iker Casillas.

Un altre exemple que funciona en el sector sanitari és QUIBIM, amb seu a València, que utilitza la IA per a detectar patrons i anomalies en imatges mèdiques, com els escàners radiològics, i identificar amb major precisió els càncers. Es fa servir en més de 125 centre sanitaris de tot el món i, igual que Idoven, és un exemple d’aplicació de tècniques de IA més tradicionals per a resoldre problemes tangibles, pels quals la gent està disposada a pagar.

Els inversors i fundadors del sud d’Europa farien bé en recordar a l’hora de decidir on dirigir les seves energies i els seus diners, que hi ha talent en IA més enllà dels mons dels models lingüístics i els generadors d’imatges.

Crea grans productes

Això no vol dir que la comunitat tecnològica del sud d’Europa hagi de donar l’esquena totalment a la IA generativa. Sens dubte, la tecnologia s’obrirà camí en tota mena d’aplicacions i productes en els pròxims anys.

Cal recordar que les millors empreses de IA es crearan amb una mentalitat de “primer el producte”, i no amb una mentalitat de “primer la tècnica”. Un dels exemples més clars, que sempre poso, d’una gran empresa europea que utilitza la IA generativa per a crear un producte realment útil, és una startup parisenca anomenada Nabla, que utilitza la tecnologia GPT-4 d’OpenAI per a agilitzar l’administració de pacients per part dels metges.

Encara que no sigui una empresa del sud d’Europa, crec que serveix com un gran exemple de com es pot construir un producte útil amb GenAI, sense necessitat de construir el teu propi sistema de IA des de zero. I una cosa que els fundadors del sud d’Europa saben fer, és construir grans productes.

Per exemple, Wallapop: l’empresa espanyola ha sigut capaç de guanyar més quota de mercat nacional que el gegant nord-americà EBay. Glovo és líder de mercat en entregues a domicili en més de 20 països. Històries com aquestes demostren que és possible crear empreses d’impacte internacional des del sud d’Europa, resolent problemes en mercats menys atesos.

El potencial de la IA generativa per a alterar els fluxos de treball burocràtics i crear valor a través de l’estalvi d’eficiència (com demostra Nabla) serà encara més gran en països com Espanya, on molts processos del sector públic i privat estan preparats per a la digitalització. Amb una creixent generació de talent, procedent de les cada cop més nombroses scaleups tecnològiques de la regió, espero veure una explosió de noves empreses que utilitzen IA al sud d’Europa, fundades per emprenedors amb una gran experiència en la creació i ampliació de productes de primera línia.

Lenguaje

Un altre factor important a tenir en compte en un món que s’està trastornant per la IA generativa és el poder del llenguatge. Un expert en IA, que va crear la tecnologia d’Amazon Alexa, em va dir recentment que “el llenguatge és el substrat de la intel·ligència”, descrivint com els grans model lingüístics (LLM) -la tecnologia que impulsa ChatGPT- poden semblar tan intel·ligents només per la seva comprensió del llenguatge.

I hi ha un àmbit de la intel·ligència artificial en el qual les empreses nord-americanes segueixen molt adormides: la creació de potents sistemes d’intel·ligència artificial que funcionen bé en altres idiomes, a part de l’anglès.

Els investigadors han demostrat que ChatGPT té dificultat a l’hora de traduir a altres idiomes, el que ha portat a diversos actors, com l’empresa francesa Mistral i el Govern espanyol, a començar a formar els LLM en altres llengües.

Això és important perquè les aplicacions LLM creades per a casos d’ús diferents de l’anglès, hauran de complementar-se amb dades pròpies d’alta qualitat, escrites en altres idiomes. Les empreses del sud d’Europa que ja operen als seus mercats locals amb grans xarxes, tindran un accés molt més fàcil a aquestes dades que els seus rivals estrangers.

Emprenedors espanyols i portuguesos, a través de casos d’èxit com la plataforma de finançament oberta Belvo, ja han demostrat que els llaços lingüístics i culturals amb Llatinoamèrica poden traduir-se a grans èxits per a les empreses de la península Ibèrica. Amb una nova i potent tecnologia en la qual l’idioma és més important que mai, aquest tipus d’avantatges augmentaran.

Així doncs, a mesura que ens endinsem en una nova economia tecnològica que, segons molts, suposarà un canvi tan gran en la nostra forma de fer negocis, com l’Internet, el sud d’Europa compta amb els ingredients adequats per a transformar les seves pròpies economies amb la IA. Els fundadors d’aquestes regions menys finançades són coneguts per ser capaços de fer més amb menys, i tot aquest enginy serà útil ara més que mai.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.