L’H i Mobile World Capital Barcelona promouen solucions TIC per millorar la qualitat de vida de les persones grans

L’H i Mobile World Capital Barcelona promouen solucions TIC per millorar la qualitat de vida de les persones grans

  • L’Ajuntament de L’Hospitalet, en aliança amb la Fundació Mobile World Capital Barcelona, llancen una convocatòria internacional per cercar solucions TIC que millorin la qualitat de vida de les persones majors de 75 anys que viuen soles i en situació de dependència 
  • Se seleccionaran fins a 10 propostes per desenvolupar projectes pilot per millorar l’autonomia personal, automatitzar alguns recursos de la llar, facilitar la vida social, supervisar la salut i minimitzar riscos físics
  • S’explorarà la incorporació d’aquelles solucions amb major impacte a la cartera de Serveis Socials

L’Ajuntament de L’Hospitalet, a través del seu programa L’H 6.0, i la Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) impulsen la convocatòria Tech-Senior dirigida al repte “Com la tecnologia pot ajudar a millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones majors en situació de dependència?”, adreçat a empreses tecnològiques.

Aquesta convocatòria busca identificar solucions innovadores per millorar la qualitat de vida de persones majors de 75 anys, amb grau de dependència reconegut i que viuen soles.

L’objectiu és enfortir la seva autonomia, allargar la permanència a la seva llar el temps més gran possible i facilitar les relacions socials. Les solucions presentades han de ser intuïtives i emprar un llenguatge senzill, amb indicacions i passos de fàcil comprensió i adaptats a les dificultats de moviment i agilitat mental de les persones grans.

La tecnologia al servei de les persones

Les solucions tecnològiques poden dirigir-se a alguna de les necessitats principals del col·lectiu: millorar l’autonomia personal, automatitzar alguns recursos de la llar, facilitar la vida social, supervisar la salut, minimitzar riscos físics i fer més segur el domicili.

La participació en aquesta convocatòria és oberta a qualsevol empresa que doni resposta al repte, que estigui preparada per a l’execució del projecte pilot i ofereixi resultats concrets i mesurables.

Se seleccionaran fins a un màxim de 10 propostes guanyadores amb les quals s’explorarà la seva implementació a L’Hospitalet mitjançant projectes pilot, on es validarà tant la tecnologia com el seu impacte en un context real. Les solucions que superin la fase d’avaluació s’inclouran a la cartera de Serveis Socials.

La consulta de les bases de la convocatòria i la presentació de propostes es podrà fer a través de la pàgina web https://mobileworldcapital.com/ca/form-convocatoria-tech-senior/ des del 24 de maig fins al 6 de juliol. Totes les propostes seran avaluades per un jurat format per membres de l’Ajuntament de L’Hospitalet i la MWCapital. Les propostes guanyadores seran anunciades a mitjans de juliol.

Envelliment progressiu, però amb qualitat de vida

Segons l’Idescat (2021), a L’Hospitalet un 20 % de la població és major de 65 anys, i d’aquesta, un 26 % té algun grau de dependència reconegut, un percentatge molt superior al de la mitjana de Catalunya. A més, un 33 % de les persones amb algun grau de dependència viuen soles, i d’aquestes, el 75 % són dones. En aquest context, l’Administració pública està buscant noves maneres d’identificar serveis que en millorin el benestar, la qualitat de vida i la independència.

L’H 6.0, projecte estratègic per fomentar la inclusió digital

L’H 6.0 és una iniciativa de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb el suport de la Fundació Mobile World Capital Barcelona per dur a terme projectes tecnològics que posin en el centre la ciutadania més vulnerable. Per aquest motiu, està desplegant un pla de digitalització per als 6 districtes a través d’accions orientades a reduir la bretxa digital de la ciutadania. Un dels col·lectius prioritaris per a l’estratègia L’H 6.0 són les persones grans.

El conveni de col·laboració dels dos agents contempla un seguit d’accions que duran a terme durant els exercicis 2022 i 2023 i amb una dotació pressupostària de fins a un màxim de 510.000 euros, que aportaran al 50 % cadascuna de les parts’.

En el full de ruta de L’H 6.0, també s’inclou, des de juliol de 2021, el projecte municipal E-senior per estudiar solucions tecnològiques que s’ajustin a les necessitats de la gent gran. Aquesta iniciativa analitza, a través de les visites a domicili a 300 persones de més de 75 anys que viuen soles i que tenen reconegut un grau de dependència, quins dispositius o quina tecnologia els seria útil per tal de poder mantenir cert grau d’autonomia i que puguin viure a les seves llars en les millors condicions. Abans de l’estiu estarà enllestit aquest estudi, que permetrà implementar solucions tecnològiques que ajudin a oferir una millor atenció a aquestes persones.

El projecte E-senior és gestionat per l’Àrea d’Equitat, Drets Socials i Recursos Humans i l’Àrea d’Educació, Innovació i Cultura de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb cofinançament europeu. E-senior s’emmarca dins un projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) anomenat 4locaLHealth. L’objectiu general del PECT 4locaLHealth és potenciar la medicina personalitzada com a àmbit d’especialització territorial, avançar en el desenvolupament de la recerca i la innovació assistencial i generar nova activitat econòmica, vinculant el teixit empresarial i la indústria per millorar la qualitat de vida de la ciutadania.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.