El centre educatiu Passwork de guanya la final d’Escape Fake

El centre educatiu Passwork de guanya la final d’Escape Fake

  • El projecte Cruzando la frontera creat pel grup Estrangis del centre educatiu Passwork ha resultat la proposta guardonada, centrant-se en la lluita contra la desinformació vinculada a immigració.
  • Escape Fake és un projecte formatiu i de transformació social dirigit a joves de 16 a 21 anys en situació de vulnerabilitat per impulsar la capacitat d’anàlisi de les noves generacions a l’esfera digital.
  • El programa ha comptat amb més de 80 participants de cinc centres educatius arreu del país

Barcelona, 21 d’abril de 2022-.  El projecte Cruzando la Frontera del grup Estrangis  del centre educatiu Passwork (Barcelona), centrat en la verificació de continguts sobre immigració, ha estat el guanyador d’Escape Fake, una iniciativa impulsada per Fundació Banc Sabadell, Fundació Exit i Mobile Week, – un programa de Mobile World Capital Barcelona – amb Learn To Check com a partner educatiu. Aquest programa social té com a objectiu donar eines i promoure el consum crític de continguts entre les noves generacions en la lluita contra la desinformació i ha comptat amb una participació total de més de 80 joves, 5 centres educatius i 20 voluntaris de totes les entitats participants.

Estrangis, del centre educatiu Passwork de Barcelona, ha estat seleccionat pel jurat entre els cinc finalistes de la iniciativa pel projecte Cruzando la frontera. Es tracta d’un escape room que  recrea un viatge migratori basat en experiències reals i la informació falsa que es troben
sobre  migració a la seva arribada a Espanya. El procés de creació ha estat una catarsi i una
manera d’ajudar-se entre els joves i té com a objectiu conscienciar sobre immigració i
minories. La proposta inclou sopes de lletres, enigmes i proves d’idioma per a conscienciar als participants sobre els reptes i dificultats dels nouvinguts.

L’equip guanyador tindrà l’oportunitat de fer realitat l’activitat del escape room i construir el projecte al propi centre, barri o altre punt clau de la seva comunitat. Per tal d’implementar-lo, comptarà amb l’ajuda professional dels serveis d’empreses de la seva localitat expertes en escape rooms i en ambientació d’espais (attrezzistes) per desenvolupar la idea. A través d’aquesta activitat es vol ensenyar a verificar de forma gamificada a la comunitat jove que esdevenen com un agent de canvi i de transformació del seu entorn.

Els cinc escape rooms finalistes proposaven el tractament de temàtiques com la nutrició, mites perjudicials per la salut i immigració. Altres àmbits treballats al llarg dels darrers mesos als centres participants han estat sexualitat, canvi climàtic, mentides virals a l’institut i mites sobre gènere i identitat.

El jurat que ha seleccionat el projecte guanyador ha estat format pels següents experts: Cristina Ribes, directora de la Fundació Gasol; Concepció Fuentes, professora de la Universitat de Girona i experta en el àmbit de ciències mèdiques i de la salut; Alexandre López, director del grau d’Estudis d’Informació i Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya; Oriol Esculies, delegat internacional de Proyecto Hombre; Liliana Arroyo, doctora en Sociologia i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE; Daniel Morales, director de la Fundació Orange; Miquel Àngel Prats, doctor en Pedagogia per la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna; Fernando Suárez, director de l’Àrea de Transparència i Govern Obert de la Diputació d’Orense; Tatiana Guerrero, Cap de projectes de la Tinença de Drets Socials, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; Gonzalo Fanjul, director de l’àrea d’investigació  Per Causa; Tomás Pastor, CEO de Newtral i Aurora Mínguez, periodista de RTVE i experta en periodisme.

L’anunci del guanyador s’ha fet en el marc d’un esdeveniment especial en streaming que ha comptat amb la presència dels centres participants i dels impulsors i voluntaris d’aquest programa social. Durant l’acte, el president de la Fundació Banc Sabadell, Miquel Molins, ha remarcat “és necessari formar a les futures generacions en la seva capacitat per a informar-se amb una mirada crítica i conscient si volem avançar com a societat i afrontar els reptes del món contemporani”.

Al seu torn, la responsable tècnica de Mobile Week, Marta Fernández, ha destacat la gran tasca realitzada per tots els participants i ha apuntat que “l’actualitat canvia a un ritme vertiginós i genera grans reptes com la desinformació. En aquest context, projectes com Escape Fake són imprescindibles per renovar les eines i habilitats digitals de la ciutadania, i així empoderar a les noves generacions, impulsar el pensament crític, la innovació i la influència social”.

Per la seva part, el director general de la Fundació Èxit, Nacho Sequeira, ha felicitat a tots els participants i ha destacat que “hi ha un missatge molt clar i és que els joves participants poden impactar directament en les seves comunitats a través dels seus escape rooms”.

Per últim, la impulsora de Learn to Check i doctora en Comunicació, Nereida Carrillo, ha reflexionat sobre el procés del projecte i ha assegurat que “els joves i els seus educadors estan ara més preparats per identificar la informació falsa i les imatges i vídeos manipulats que els hi arriben i que els perjudiquen; aquests aprenentatges tindran de ben segur un impacte positiu a les seves vides”.

Els joves, clau en la lluita contra la desinformació

Al llarg del primer quadrimestre de l’any, una vuitantena de joves d’entre 16 i 21 anys han participat en les diferents fases del programa de transformació social sobre verificació digital a través del desenvolupament d’un escape room temàtica. Durant el projecte, els joves han après a no caure en el parany dels clickbaits , a identificar phishing, a detectar imatges manipulades i vídeos descontextualitzats i a diferenciar comptes de xarxes socials fraudulents, entre altres. Tot plegat, ho han fet a través de webinars que han comptat amb l’humor de l’actriu Asaari Bibang. Voluntaris i educadors també s’han format per acompanyar als joves a l’hora de detectar desinformació i construir un escape room divertit i instructiu que estengui l’impacte del projecte i que promogui el pensament crític i la verificació digital

Aquesta iniciativa va néixer amb la voluntat de proporcionar als joves les eines necessàries per  convertir-se en un vector de canvi i de transformació social. El programa ha organitzat activitats centrades en temàtiques que afecten o interessen de forma específica a la joventut, alineats amb els ODS de l’agenda 2030, i que es troben molt presents en les xarxes socials. A través dels diferents reptes, el projecte ha buscat conscienciar als participants sobre l’impacte que té la tecnologia en la nostra vida quotidiana per realment ser part del canvi i posar la mirada cap a un futur digital inclusiu i una ciutadania crítica amb el que l’envolta.

Els participants -organitzats en equips de tres i acompanyats per experts en la matèria de desinformació i voluntaris de la Fundació Banc Sabadell i de la Fundació Mobile World Capital Barcelona- han desenvolupat una escape room temàtica, que han presentat en diferents fases al llarg del projecte i han complementat amb webinars i sessions de treball amb els voluntaris, posant focus en la desinformació i la verificació digital.

Per a més informació, visita www.proyectoescapefake.org

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.