ZOOHHH!, un projecte que permet als infants atesos a l’hospital interactuar virtualment amb animals per reduir l’impacte de l’hospitalització

ZOOHHH!, un projecte que permet als infants atesos a l’hospital interactuar virtualment amb animals per reduir l’impacte de l’hospitalització

  • El projecte permet viure una experiència interactiva i educativa amb una pantalla hologràfica que emula un mirador de natura equipat a la sabana del Sahel
  • ZOOHHH! cerca acostar el Zoo de Barcelona a pacients de l’hospital, reduir l’impacte de l’hospitalització i, alhora, contribuir a la digitalització dels entorns hospitalaris
  • Ha estat impulsat per Mobile World Capital Barcelona, el Zoo de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Vodafone i Fundació “la Caixa”, amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i Fundació El Somni dels Nens

Veure com un lleó rugeix i llança una urpada en aproximar la nostra mà, com una girafa detecta i mou el cap davant la nostra presència, un elefant intenta saludar-nos amb la seva trompa o una tortuga belluga el cap seguint la nostra mà. Tot això serà possible gràcies a ZOOHHH!, un projecte pilot amb tecnologia 5G i hologràfica que s’ha presentat aquest matí a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Aquest projecte pretén acostar alguns dels animals del Zoo de Barcelona a infants de l’Hospital, millorar el seu estat d’ànim i reduir l’impacte de l’hospitalització. A més, és una eina educativa que els permet aprendre característiques tant dels animals com del seu hàbitat.

Impulsat per Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), ​​juntament amb el Zoo de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Vodafone i Fundació “la Caixa”, el projecte compta també amb la col·laboració del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i Fundació El Somni dels Nens. La participació d’institucions, empreses i entitats de diferents sectors permet contribuir des de diferents àmbits a la digitalització dels entorns hospitalaris i del sector de la salut.

El secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, que ha participat en la presentació del projecte, ha destacat que “projectes com aquest donen tot el sentit a l’aposta del Govern per la digitalització com a generadora d’oportunitats no només en l’àmbit econòmic sinó sobretot en el social i en el benestar de les persones. Fer arribar el zoo als infants hospitalitzats amb una experiència hologràfica lúdica i educativa com aquesta evidencia els beneficis de la digitalització en els entorns hospitalaris i l’impacte de tecnologies avançades com la 5G en el sector Salut, on a més de permetre operacions en remot, ambulàncies connectades i teleassistència, entre d’altres, contribueix a alleujar els efectes de l’hospitalització i incidir així en una millor salut integral dels pacients”.

ZOOHHH! consisteix en una cabina que emula un mirador de natura equipat amb una pantalla hologràfica de 32 polzades Looking Glass de 8K que, amb la connectivitat 5G de Vodafone desplegada a les instal·lacions de l’Hospital Sant Joan de Déu, permet viure una experiència interactiva amb fauna d’una àrea geogràfica del món. La tecnologia volumètrica i estereoscòpica 3D de l’empresa Aumenta Solutions fa possible interactuar amb els models digitals d’aquests animals que, gràcies a un sistema de sensor Leap Motion, segueixen i reaccionen a la mà de l’usuari.

Eduard Martin, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de MWCapital, ha explicat que “projectes com aquest apropen als infants que son atesos a l’hospital experiències enriquidores com anar al zoo i descobrir i interactuar amb animals de la manera més real possible. Amb ZOOHHH! reafirmem la nostra voluntat de contribuir a la digitalització del sector sanitari, que s’està beneficiant de l’arribada de tecnologies emergents”.

Les imatges 3D amb reforç audiovisual s’han obtingut a partir de fotografies fetes al Zoo de Barcelona, on resideixen els animals, i la supervisió científica de tots els continguts ha estat a càrrec dels seus biòlegs. Els protagonistes són, en aquest projecte pilot, un lleó, una girafa, un elefant i una tortuga del Sahel.

La sensibilització –juntament amb la conservació i la recerca– constitueix un dels pilars bàsics dels zoos moderns, compromesos amb la preservació de la fauna i els hàbitats naturals. En el seu nou model aprovat el 2019, el Zoo de Barcelona posa especial èmfasi en la necessitat de sortir del seu espai i fer arribar el seu missatge a favor de la protecció de la biodiversitat al màxim nombre de persones a través d’experiències reveladores que emocionin i moguin a l’acció i la reconnexió amb la natura.

Així ho ha expressat la tercera tinenta d’Alcaldia i presidenta del Zoo, Laia Bonet: “Aquest projecte és una mostra de la voluntat del Zoo de Barcelona d’avançar cap a un nou model, més obert a la societat, que transcendeix la cura i conservació de les espècies animals i que posa l’accent en la sensibilització dels infants. També és un magnífic exemple de com podem utilitzar les noves tecnologies al servei d’aquells que més les necessiten, utilitzant-les com una extensió dels sentits o produint experiències innovadores.”

D’altra banda, el Zoo sempre s’ha esforçat per apropar-se als ciutadans en situacions vulnerables, infants en especial, i ofereix de manera habitual la seva col·laboració a hospitals i institucions diverses, com els mateixos Hospital de Sant Joan de Déu, la Fundació “la Caixa” i la Fundació El Somni dels Nens. La participació en el projecte ZOOHHH! permet a la institució unir aquestes dues vocacions tot incorporant-hi el factor tecnològic imprescindible. Els equivalents reals dels animals virtuals d’aquest projecte, fan des del Centre de descoberta del Sahel del Zoo la funció d’ambaixadors d’aquesta bioregió que es troba també en una situació vulnerable i amb la qual el Zoo té una forta vinculació a través de projectes de conservació diversos.

La cabina s’instal·larà durant una primera fase a l’espai exterior de l’edifici Itaka de l’Hospital Sant Joan de Déu. En una segona fase, ZOOHHH! es traslladarà al Pediatric Cancer Center que el mateix hospital Sant Joan de Deu inaugurarà d’aquí a uns mesos.

Projectes com ZOOHHH! són possibles gràcies l’ample de banda que permet la tecnologia 5G. Això fa que el món físic es representi amb més fidelitat al digital, generant nous tipus d’interaccions amb un enorme potencial cultural, educatiu i de serveis. Diego Presa, Director Territorial de Vodafone a Catalunya i Aragó ha comentat que “aquest projecte posa de manifest l’enorme poder de la tecnologia 5G per fer realitat projectes i idees que fa uns anys eren inimaginables. L’alta velocitat i baixa latència que aporta el 5G és fonamental per tal que l’experiència sigui perfecta”

Aquest projecte se suma a altres iniciatives com ara Hack the Hospital, un hackathon organitzat entre l’Hospital Sant Joan de Déu i el Boston Children’s Hospital amb l’objectiu de dissenyar noves solucions innovadores que millorin l’estança dels infants i adolescents als hospitals. “Totes aquestes iniciatives  són de gran valor perquè ens estan permetent conèixer totes les potencialitats que les noves tecnologies poden oferir als nostres pacients, no tan sols des d’un punt de vista lúdic com és el cas de ZOOHHH!, sinó també des d’un punt de vista assistencial, com és el cas de l’ús del 5G per a la monitoratge i atenció d’un infant a distància”, assenyala el director d’Innovació de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, Jaume Pérez Payarols.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.