8 de febrero de 2022
Presentació de l’informe “Anàlisi del Low-Code: nou paradigma en el desenvolupament de software”
Així ho acredita l’informe “Anàlisi del Low-Code” presentat per Barcelona Digital Talent i NTT DATA on es documenta que els beneficis del Low-Code suposen una veritable transformació social ja que moltes més persones podran programar qualsevol tipus de programa informàtic: des d’Apps i webs fins a processos crítics del negoci.
Aquestes tecnologies permeten desenvolupar programari minimitzant o reduint (No-Code) la codificació manual, facilitant el seu ús per part de perfils sense experiència en IT
Analistes de prestigi com Gartner han pronosticat que, l’any 2023, el nombre de desenvolupadors no tecnològics a les empreses (o citizen developers) sigui quatre vegades superior al nombre de desenvolupadors professionals.
El 42% de les empreses entrevistades ja estan formant a professionals no tecnològics en aquestes solucions. Pel que fa a les expectatives de creixement d’aquestes solucions: es preveu que la grandària del sector al 2030 creixi fins a 17 vegades respecte a la grandària de 2020 (Research & Markets).
Mobile World Capital Barcelona i NTT Data, en el marc de l’aliança Barcelona Digital Talent, han presentat l’informe “Anàlisi del Low-Code: nou paradigma en el desenvolupament de software”. L’estudi té com a objectiu mostrar la consolidació de les noves tecnologies Low-Code o No-Code com una solució efectiva davant les empreses que sofreixen l’alta demanda de tecnologia i escassetat de perfils digitals.
Per al seu desenvolupament, s’han realitzat entrevistes en profunditat a alts executius de més de 25 companyies com Iberdrola, Zurich, Nestlé, Accenture o Bayer els quals mostren la seva visió sobre com la implementació d’aquestes tecnologies ha afavorit el desenvolupament de la seva activitat. Alhora, aquestes entrevistes es complementen amb l’anàlisi de fonts de dades d’informes de diversos analistes (IDC,Gartner, Forrester), empreses especialitzades (Research and Markets, Job and Markets Insights), a més de bases de dades d’organismes públics com Eurostat.
Tecnologies Low-Code i No-Code: la solució davant la creixent bretxa digital en les organitzacions i la falta de talent digital especialitzat
Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona ha presentat l’acte i ha destacat que “el Low-Code és una solució transformadora i molt rellevant per a cobrir necessitats urgents i, alhora, capacitar al talent actual de les companyies”.
La digitalització s’ha convertit en una de les principals palanques per a la competitivitat en el context de la 4ª revolució industrial. Així, es calcula que fins al 2023 es necessitaran crear 500 milions de noves aplicacions a nivell mundial, un fet que se sobreposa a l’escassetat de talent digital. Per a fer front a aquesta alta demanda, a Europa es requeriran 350.000 especialistes TIC (75.000 dels quals a Espanya).
Aquest escenari impacta directament en el context corporatiu perquè un dels principals reptes és la dificultat per a atreure i retenir talent digital de qualitat per al desenvolupament dels seus negocis. De fet, un 55% de les empreses de la UE té o ha tingut dificultats per a contractar especialistes TIC, segons Eurostat. Així i tot, s’espera que aquesta bretxa sigui creixent, ja que cada dos anys, la demanda de perfils TIC a Espanya es duplica.
Com a solució a aquest problema latent, un gran nombre d’empreses s’estan recolzant en l’ús de les plataformes Low-Code com a generació de talent que faci front a aquesta bretxa digital.
Aquestes es tradueixen com tecnologies que minimitzen i fins i tot eliminen (No-Code) la codificació manual en el desenvolupament d’aplicacions de software. Xavier Rovira, Managing Partner NTT DATA Barcelona, ha subratllat les principals característiques del Low-Code i destaca que “aquestes tecnologies ens permeten accelerar el ritme i avançar cap a una transformació digital amb major solidesa”.
Els encarregats de detallar l’informe en profunditat han estat Sílvia Sousa, Digital Strategy & Technology Partner a NTT DATA i Jordi Arrufí, Director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona. Sousa ha aprofundit en els casos d’ús del Low-Code, per a què serveix i com ajuda a les empreses destacant que les companyies entrevistades a l’informe han usat el Low-Code per a “democratitzar el codi i el desenvolupament i posar així la tecnologia al servei de l’empleat com a palanca d’agilitat i innovació”. En paraules de Sousa, “el Low-Code va sorgir fa més d’una dècada, encara que fins a 2017 no va començar a popularitzar-se i és ara quan podem parlar de la revolució Low-Code impulsada per l’acceleració de la digitalització. Ràpidament aplicacions de software. Aquest impuls resideix només en la capacitat de la tecnologia per a accelerar els desenvolupaments d’aplicacions, sinó també en la seva idoneïtat per a democratitzar-los”.
Per part seva, Arrufí ha analitzat l’impacte del Low-Code en el talent i ha explicat que “l’ús del Low-Code suposa una veritable transformació social, ja que moltes més persones podran programar”. El portaveu de Barcelona Digital Talent subratlla que “la indústria del software es prepara perquè tots els empleats puguin programar i anem cap a l’aparició de la nova figura dels Citizen Developers”.
Millora en l’agilitat, democratització de la tecnologia, acceleració de la digitalització de companyies i desenvolupament de destresa digital
Per a entendre la penetració de les tecnologies Low-Code en grans corporacions i l’impacte que ha tingut, Barcelona Digital Talent ha entrevistat diversos alts executius de grans companyies com Iberdrola, Zurich, Nestlé, CaixaBank, Mapfre, o Bayer que han explicat quin paper ocupa el Low-Code en les seves companyies i els principals beneficis d’aquestes tecnologies.
Els principals casos d’ús de Low-Code que es van identificar se centren en tot el relacionat amb canals digitals, desenvolupament de portals web o apps, tant per a empleats com consumidors. Si bé és cert que cada empresa va adoptar aquestes tecnologies amb propòsits diferents, totes van aconseguir resultats majors dels esperats.
Així, un grup de professionals voluntaris van implantar de manera ràpida i àgil una aplicació per a facilitar que aquests mantinguessin informats als familiars de persones ingressades en hospitals, durant la pandèmia del Covid-19. Van trigar només 7 dies a implementar l’aplicatiu a través de Low-Code en 6 hospitals.
Gartner preveu que al 2025 el 70% de les noves aplicacions desenvolupades per les empreses utilizaran tecnologies No-Code i Low-Code
Les empreses entrevistades revelen que Low-Code i No-Code està present a l’agenda de la major part de CIOs d’aquestes grans companyies, si bé encara es troba en una fase d’adopció més primerenca en comparació amb altres geografies com el nord d’Europa o els EUA. Aquestes companyies ja estan formant en tecnologia Low-Code a empleats de fora de l’àrea de IT davant la latent escassetat de perfils digitals. Segons dades de l’informe, el 42% de les empreses opta per formar a perfils no TIC a l’hora d’implementar projectes basats en tecnologies Low-Code De fet, els principals fabricants de Low-Code esperen que la taxa de creixement d’aquestes tecnologies en el mercat espanyol sigui del 100% en els pròxims anys.
El Low-Code està sent percebut com un mitjà a potenciar en el sector atès que involucra a persones amb perfils de negoci diferents en la transformació digital de les seves companyies. Aquesta tendència creixent es reflecteix en les ofertes d’ús de desenvolupadors Low-Code que han crescut un 73%, respecte a 2019, en països com Espanya, França, Alemanya i el Regne Unit.
Sobre Barcelona Digital Talent
Barcelona Digital Talent promou la competitivitat del mercat per a fer front a l’actual bretxa de talent digital. Amb l’objectiu de posicionar Barcelona com a capital de talent, el programa promou el reskilling en competències digitals dels professionals i l’atracció nacional i internacional de nous professionals en el mercat.
Aquesta aliança està impulsada per Mobile World Capital Barcelona, Cercle Tecnològic de Catalunya, 22@Network, Tech Barcelona, Foment del Treball Nacional, Barcelona Global, PIMEC, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya.
Sobre Mobile World Capital Barcelona
Mobile World Capital Barcelona és una iniciativa que impulsa el desenvolupament digital de la societat i ajuda a millorar la vida de les persones a nivell global.
Amb suport públic i privat, MWCapital centra la seva activitat en quatre àrees: l’acceleració de la innovació a través de l’emprenedoria digital; la transformació de la indústria mitjançant la tecnologia digital; el creixement del talent digital entre les noves generacions i els professionals; i la reflexió sobre l’impacte de la tecnologia en la nostra societat. En conjunt, els nostres programes estan transformant de manera positiva l’economia, l’educació i la societat. MWCapital acull MWC Barcelona i va fundar 4 Years From Now [4YFN], la plataforma de negocis per a la comunitat de startups present en tots els esdeveniments de MWC a tot el món.
Sobre NTT DATA
NTT DATA, part del Grup NTT, és una companyia innovadora global de serveis empresarials i de IT amb seu a Tòquio. L’empresa ajuda als clients en el seu procés de transformació a través de consultoria, solucions industrials, serveis de processos comercials, modernització digital i de IT i serveis administrats. NTT DATA els permet a ells, així com a la societat, avançar amb confiança cap al futur digital. La companyia demostra el seu compromís amb l’èxit a llarg termini dels seus clients, combinant l’abast global amb l’atenció local, per a treballar amb ells en més de 55 països de tot el món. Per a saber més, visita nttdata.com.
Estigues informat de tot!
Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.