Barcelona Digital Talent impulsa BCN Inclusive Coding per inserir en l’àmbit digital a persones en situació de vulnerabilitat

Barcelona Digital Talent impulsa BCN Inclusive Coding per inserir en l’àmbit digital a persones en situació de vulnerabilitat

  • Més de 25 empreses s’han compromès a incorporar 10.000 professionals digitals en els propers 10 anys per a combatre l’escletxa digital
  • El projecte compta amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Creu Roja a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i centres de formació i entitats socials com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundación Esplai

Barcelona, 27 d’octubre de 2021Mobile World Capital Barcelona, a través del seu programa Barcelona Digital Talent, ha presentat avui BCN Inclusive Coding, un programa de reorientació professional adreçat a persones en situacions de vulnerabilitat per promoure la seva inserció al mercat mitjançant la formació en les competències tècniques digitals més demandades per les empreses. El projecte compta amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Creu Roja a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i centres de formació i entitats socials com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundación Esplai.

L’acte de presentació ha comptat amb les intervencions de Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, director de talent digital a Mobile World Capital Barcelona, Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, Juan José Torres, director del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), Sònia Fuertes, Comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, i Núria Valls, directora general a Fundación Esplai.

En el marc d’aquest projecte, més de 25 empreses s’han compromès a incorporar 10.000 professionals digitals en els propers 10 anys per a combatre l’escletxa digital tenint un impacte social rellevant. BCN Inclusive Coding estarà especialment enfocat als segments de població en situació de vulnerabilitat, com per exemple, dones en situació de precarietat, joves sense titulació prèvia, aturats de llarga duració o persones sol·licitants d’asil i/o protecció internacional, independentment de la seva edat, gènere o diversitat.

BCN Inclusive Coding acompanyarà al talent en la seva formació en les disciplines digitals amb major demanda en el mercat, com per exemple, Full Stack Development, i impulsarà la seva incorporació en el sector tecnològic a partir d’activitats de connexió, mentoring i reclutament. A més, ajudarà a generar una xarxa d’empreses socialment compromeses amb el foment del talent digital i la inclusió professional amb diversitat de perfils.

El projecte tindrà 4 línies d’actuació que permetran al futur talent digital disposar de tots els recursos i eines per incorporar-se al mercat laboral:

  • Captació: identificació de les persones susceptibles de ser formades en l’àmbit digital a través de la xarxa i la comunitat de la Fundació Obra Social “la Caixa” i de la Creu Roja Catalunya.
  • Assessorament formatiu: programa de mentoring extern, format per diverses entitats socials, que assessorarà a les persones en competències tècniques i transversals que hauran de desenvolupar. A partir d’aquí, se les connecta amb els centres de formació col·laboradors per iniciar el seu itinerari formatiu i de transformació professional.
  • Formació en digital: col·laboració amb centres de formació i organitzacions socials de Catalunya com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundación Esplai. Aquests centres ja disposen de programes formatius de qualitat en l’àmbit digital orientats a alumnes en situació de vulnerabilitat i en competències digitals.
  • Accés al mercat: s’organitza una jornada de reclutament entre les empreses i talent, amb l’objectiu de connectar els perfils digitals que s’han format amb empreses tecnològiques i facilitar la seva inserció en el mercat laboral. Un cop contractat el perfil tindrà una persona mentora interna que farà el seguiment individual de la seva activitat dins de la companyia, i així assegurar l’èxit del procés d’inserció.

Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, ha assegurat que “estem totalment compromesos amb els sectors de població més vulnerables i creiem que l’àmbit digital és l’ideal a nivell de projecció laboral per iniciar una carrera de zero. Amb aquests tipus de projectes també volem trencar estereotips i generar interès per part d’una base molt més àmplia de la societat”.

El sector digital a Catalunya es consolida com a motor de creació d’ocupació

Segons l’informe Digital Talent Overview 2021, a Catalunya, el sector TIC ha creat 14.700 nous llocs de treball el 2020, fins a arribar als 129.000 professionals. Aquesta evolució suposa una pujada del 12,8% respecte a l’últim trimestre de 2019. La tendència contrasta amb la caiguda del 3,1% que ha patit l’ocupació del sector TIC a l’economia espanyola.

A finals de 2020, Catalunya comptava amb més de 88.000 professionals digitals, el 95% dels quals estaven concentrats a la demarcació de Barcelona, que a més va aglutinar el 97% de les ofertes de feina digitals a l’últim trimestre de 2020.

L’oferta de talent ha crescut, mentre que el nombre de vacants es modera a causa de la pandèmia. L’ecosistema de Barcelona ha generat 6.700 nous professionals el 2020, cosa que suposa un increment anual del 9% en el volum total de talent digital. Les ofertes de feina en aquest sector se situen sobre les 4.000 posicions trimestrals, una xifra semblant al 2018 però un 15% inferior al 2019. Aquesta caiguda, però, està molt per sota de la mitjana global d’ofertes de feina, que s’ha reduït un 43% respecte a l’any anterior. La proporció entre les ofertes del sector digital i la resta de sectors ha augmentat: el 2018, 1 de cada 10 ofertes eren del sector digital i, el 2020, 2 de cada 10 (representant un 18,9%).

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.