- S’impartiran 18 cursos i es formaran 540 persones en 7 especialitats molt demandades per les empreses a Catalunya i amb dificultats per trobar personal
- La formació no té cap cost i va dirigida a persones amb estudis superiors que estan a l’atur
- El cost de tot el programa és d’1,75 milions d’euros, finançat íntegrament pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Fons Social Europeu
- Aquest primer paquet formatiu és el tret de sortida d’un programa més ampli de foment de la formació professional d’alt nivell impulsat pels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d’Empresa i Coneixement en col·laboració amb agents públics i privats i que preveu més cursos en sectors estratègics com el digital, les energies renovables, l’automoció i l’atenció a les persones fins al 2023
17 de maig de 2021
Barcelona, 17 de maig de 2021.- Mobile World Capital Barcelona i els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies; i d’Empresa i Coneixement, dins del marc de la Barcelona Digital Talent (BDT) –aliança publicoprivada que treballa per posicionar Barcelona i Catalunya com a referents del talent digital–, han posat en marxa un programa pioner a l’Estat per oferir formació professional d’alt nivell en el sector. Aquesta iniciativa es concreta en 18 cursos que s’impartiran a partir del juny i que formaran 540 persones en 7 especialitats molt demandades per les empreses i amb dificultats per trobar personal a Catalunya. El cost del programa és d’1,75 milions d’euros, aportats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del Fons Social Europeu i que faran que aquesta formació per a l’ocupació no tingui cap cost per als alumnes.
La falta de professionals especialitzats en determinats perfils digitals respon en part a l’escassedat de programes de formació continuada en nivells alts que s’ajusti a la demanda de les empreses. Cal tenir present que els dos últims anys la demanda de personal en aquest sector ha augmentat un 80% mentre que l’oferta només ho ha fet un 23%, i també que el 30% dels professionals digitals que treballen a Barcelona provenen d’altres països. El sector TIC està format a Catalunya per 16.400 empreses i 114.300 treballadors.
Les persones que participaran en aquests cursos seran majoritàriament desocupades, en alguns casos amb formació en el sector TIC i s’incidirà en la millora i adquisició de noves competències i el reciclatge facilitant d’aquesta manera la possibilitat de reorientacions professionals. La previsió, a més, és que a l’entorn del 40% dels alumnes siguin dones. La formació s’impartirà a través de les universitats i centres de formació. Són cursos intensius d’una durada màxima de 300 hores.
Segons Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, “a la Mobile World Capital Barcelona som conscients que hi ha especialitats digitals on hi manquen professionals i en un moment laboralment complex com l’actual, on la EPA marca un 15,98% d’atur al primer trimestre de 2021, això ens planteja una oportunitat que no podem desaprofitar”. A més, ha afegit: “En la base de l’activitat de MWCapital hi ha vocació de consolidar un llegat real al territori i per això apostem per les persones. El talent és el que ens fa evolucionar i amb aquest programa pioner, aportarem no només coneixement, sinó oportunitats per millorar la vida de les persones a través de la tecnologia.”
“Posem en marxa un programa pioner a tot l’Estat de formació professional per a l’ocupació d’alt nivell. Mai s’ha impulsat aquest tipus de formació des de cap servei públic d’ocupació de l’Estat. Aquesta formació està orientada, principalment, a requalificar a les persones, però també a millorar les competències de les persones que ja estan en el sector”, explica Ariadna Rectoret, directora general del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.
Francesc Xavier Grau, Secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, indica que “amb aquest primer paquet de cursos donem compliment als acords del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per pal·liar el dèficit d’una política pública de formació contínua de nivell superior i també donem resposta a les necessitats de les persones per garantir-los una formació al llarg de la vida”.
En el marc del projecte també es contempla la creació de l’Oficina d’Atenció al Futur Talent Digital, un espai per assessorar i connectar amb el món empresarial els estudiants i professionals que vulguin formar-se en competències digitals.
La iniciativa per desplegar aquest programa formatiu va sorgir del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya quan va detectar que una part de les persones que participaven dels seus programes tenia nivell universitari. Amb Barcelona Digital Talent (aliança impulsada per Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat, l’Ajuntament, el Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball i Barcelona Global) es va iniciar fa un any i mig un treball conjunt, en el qual ha participat el sistema universitari català, per detectar les necessitats de les empreses, dissenyar els continguts formatius, convalidar-los com a crèdits universitaris i finalment incloure les especialitats en el catàleg del SEPE i el SOC per garantir l’obtenció d’un certificat oficial.
Concretament, a partir de les dades recollides per Barcelona Digital Talent en el Digital Talent Overview, un informe anual que analitza en profunditat l’estat del talent digital a Barcelona, s’han identificat les professions més demandades pel sector en funció de la tecnologia. Per cada una d’elles s’ha elaborat un segon informe amb la col·laboració de 22@NETWORK BCN per estipular les competències necessàries que ha de reunir cada perfil, segons el punt de vista de l’empresa. D’aquests perfils s’ha fet una selecció per a professionals sense bases digitals, centrats en les àrees de desenvolupador web i d’aplicacions, Big Data, Cloud i CRM/ERP. Són els següents: Java Backend Developer, Open Sourcer Backend Web Developer, Frontend Developer, Android Mobile Developer, Data Scientist, Cloud Deployer i Gestió de projectes d’implementació de CRM.
Un grup de 25 experts de 10 universitats diferents s’ha encarregat de definir els programes formatius, que han estat validats i aprovats pel SOC i per ’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU Catalunya). En breu, durant el mes de juny, el SOC obrirà una convocatòria adreçada a tots aquells centres de formació que estiguin interessats en impartir els cursos i, per primera vegada, podran participar les universitats en la convocatòria.
És la primera vegada que el catàleg d’especialitats formatives del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) inclou cursos de nivell 4 i 5, és a dir, amb rang universitari ja que tradicionalment la Formació Professional per a l’Ocupació s’ha focalitzat en nivells inferiors. Cal tenir present, a més, que un 8,6% de la població que està registrada com a demandant d’ocupació té estudis superiors.
Programa global de formació professional per a l’ocupació de nivells alts
Amb aquest primer paquet de cursos de formació digital el Govern dona el tret de sortida a un projecte pioner de formació professional per a l’ocupació de nivells alts en els serveis públics d’ocupació impulsat conjuntament pels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, i Empresa i Coneixement, en coordinació amb el sistema universitari de Catalunya.
Aquesta política pública de formació s’adreça als sectors productius tractors de l’economia catalana per facilitar i millorar l’ocupació de les persones amb titulació universitària i en situació d’atur. Fins al 2023 es promouran més cursos formatius per a persones aturades en sectors estratègics i es començarà pels àmbits de l’automoció i la transició energètica i l’atenció a les persones, que s’estan ultimant en col·laboració amb altres agents públics i privats de cada sector. Els altres àmbits en els quals s’està treballant són la salut digital i la bioinformàtica, i el turisme, l’hosteleria i l’oci.
La posada en marxa d’aquest programa global respon a la necessitat de dissenyar les bases del futur sistema públic de formació continua de nivell superior per desplegar una política que ja està totalment implementada a l’entorn europeu i que és clau per avançar com a economia i societat basada en la innovació.
Estigues informat de tot!
Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.