Els alumnes de bootcamps a Espanya gairebé es quadrupliquen en els últims tres anys

Els alumnes de bootcamps a Espanya gairebé es quadrupliquen en els últims tres anys

  • Més de la meitat dels alumnes que participen en un bootcamp troben feina abans dels tres mesos. Startups, consultores o empreses d’IT són els principals reclutadors
  • Les ciutats de Barcelona i Madrid concentren el 74% del total de l’activitat
  • Els bootcamps són una excepció de representativitat de gènere en formació tecnològica. El 2020, el percentatge de dones matriculades suposava el 36%

Barcelona, 13 d’abril de 2021. – Els bootcamps són programes educatius de curta durada que es troben en plena fase creixement i expansió. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l’estudi ‘Talent i bootcamps’, impulsat per Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració  del Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya en el marc de l’aliança Barcelona Digital Talent.L’informe, pioner a tot l’Estat en aquest àmbit, ha estat presentat aquest matí per Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona; Daniel Marco, director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya; Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent. La presentació també ha comptat amb la participació de Laura Fernández, CEO & Cofundadora d’AllWomen.tech; Gonzalo Manrique, CEO d’Ironhack i Jared Gil, CEO i cofundador de Nuclio Digital School.

L’objectiu de l’estudi és analitzar per primera vegada el fenomen dels bootcamps a nivell nacional per entendre el seu context, dimensió i impacte actual sobre el talent digital. Aquest tipus de formació, alternativa a les vies tradicionals i necessària per reduir la bretxa entre oferta i demanda, es basa en programes d’entre 3 i 12 mesos que traslladen el concepte militar d’entrenament intensiu a les disciplines tecnològiques buscant una ràpida ocupabilitat. L’informe analitza les dades de 28 centres de formació dels 35 que existeixen actualment a Espanya, el que suposa un 80% del mercat.

Molt camí per recórrer

Els bootcamps es popularitzen a San Francisco gràcies a Silicon Valley i la seva gran demanda de programadors i perfils especialitzats. Google, Microsoft i Amazon es posicionen com els principals reclutadors d’aquest tipus de talent. A Espanya, els bootcamps no arriben fins l’any 2013 i des d’aleshores s’han consolidat com una de les fórmules amb les quals introduir-se o especialitzar-se en competències STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtica, per les seves sigles en anglès). La gran majoria de bootcamps actuals són de recent creació. De fet, un 86% del total han estat creats en els últims 5 anys.

El creixement dels bootcamps registra una tendència positiva des de la seva instauració. El 2016 i 2019 es van assolir màxims històrics amb la creació de fins a 6 centres de formació amb aquest tipus d’oferta. És cert, però, que la pandèmia de la Covid-19 ha frenat lleugerament la seva progressió. Durant el 2020 només es van crear dos nous centres de formació especialitzats. Actualment n’hi ha un total de 35.

El mercat està dividit en dos grans pols de formació a nivell nacional. Barcelona i Madrid lideren el rànquing de ciutats espanyoles amb un major número de bootcamps, tant en format presencial com híbrid. En total, les dues ciutats concentren el 74% de l’activitat del mercat sobre aquest tipus de formació. Bilbao i Sevilla se situen en tercera i quarta posició, respectivament. L’oferta formativa la completen ciutats com la Corunya, Saragossa, Vigo, Santa Cruz de Tenerife, Las Palmas de Gran Canaria i Gijón.

Diversitat en l’oferta

L’estudi posa en relleu la diversitat en la intensitat i duració de l’oferta. La formació presencial segueix estant present, en major o menor mesura, com a base dels programes educatius dels bootcamps. Només el 4% dels centres ofereixen una formació íntegrament online. El treball presencial i la construcció d’una comunitat a l’aula són aspectes clau en aquest tipus de formacions. En aquest cas, la modalitat online respon a la necessitat de complementar els estudis des de casa i ampliar el radi d’acció del bootcamp en diferents territoris.

L’oferta formativa sembla adaptar-se a múltiples necessitats de la demanda, per la qual cosa s’identifiquen diferents opcions el catàleg de cursos d’un mateix centre. S’evidencia una alta demanda d’aquest tipus d’oferta perquè el 62% dels cursos tenen una duració inferior a 6 mesos.

El desenvolupador web és l’àrea de formació amb més oferta entre els bootcamps. El 89,3% dels centres formen en aquesta competència digital. Data Science i Machine Learning tenen presència en el 50% dels bootcamps i se situen en segon lloc, mentre que en tercera posició apareixen les competències de UX/UI Design amb oferta en el 32,1% dels centres. Altres àrees destacades són la Ciberseguretat (17,8%) i el Mobile Development (10,7%).

L’oferta acadèmica dels bootcamps també contempla competències relacionades amb Agile, SCRUM, Clean Code, etc. Les competències digitals estan molt vinculades al coneixement de llenguatges de programació. Entre els llenguatges amb més oferta per part dels centres destaca Java Script (85,7%), seguit per HTML (78,6%) i Phyton (57,1%).

El perfil del talent format als bootcamps

Cada any es registren números més elevats de matriculacions als bootcamps. Els programes experimenten un creixement constant des de 2018. El 2019 s’observa un creixement del 62,3% i al 2020, del 36,1%, passant de 4.585 a 6.240 alumnes. Tot i les circumstàncies actuals, marcades profundament per la pandèmia, el nombre d’estudiants matriculats als bootcamps augmentarà, segons les previsions dels mateixos centres. S’estima que creixi un 74,7% el nombre d’estudiants matriculats en centres que imparteixen bootcamps el 2021 fins a arribar als 10.901, el que suposa gairebé quadruplicar el nombre en només tres anys.

Respecte a la procedència dels perfils matriculats, el 82% dels estudiants s’inscriuen a títol particular, mentre que l’18% provenen de formació empresarial/corporativa. La tendència creixent d’aquest últim segment en els mercats dels Estats Units i el Canadà fa preveure que adquirirà més protagonisme en els pròxims anys, segons fonts del sector com Course Report.

El 53,4% dels estudiants matriculats als bootcamps d’Espanya tenen una edat compresa entre els 25 i 35 anys. Els perfils adults d’entre 35 i 45 anys representen el 19,2% de les aules. L’oferta formativa dels bootcamps orientada al reciclatge formatiu i l’especialització a través de Lifelong Learning o educació continuada atrau els professionals sèniors.

Els bootcamps són una excepció pel que fa a la representativitat de gènere en la formació en tecnologia, on els homes ocupen el 83,5% de les posicions laborals, segons dades de l’informe Digital Talent Overview 2020. El 2020, el percentatge de dones matriculades en bootcamps representava el 36% davant el 64% dels homes, i es preveu que durant el 2021 les dones representin el 40% del total dels alumnes. Les dades evidencien una ràpida progressió cap a la paritat de gènere. En aquest sentit s’ha de destacar la feina de centres com Allwomen.tech, Adalab o Codeop, que orienten la seva oferta formativa exclusivament al col·lectiu femení.

Alta inserció laboral i facturació

La majoria d’alumnes dels bootcamps troben feina en 90 dies. Després d’haver finalitzat el curs, més de la meitat dels alumnes formats en bootcamps (55%) troben feina abans dels tres mesos. La ràtio d’ocupabilitat dels titulats en bootcamps ascendeix fins a un 77% al cap de sis mesos de finalitzar la formació. Entre els principals reclutadors es troben startups, consultores i grans empreses enfocades a IT.

A nivell nacional, la facturació dels bootcamps ha incrementat de manera constant en els últims 4 anys. La facturació del sector s’ha disparat en els últims dos anys, creixent un 75,7% el 2019 i un 26,7% el 2020. En plena pandèmia, s’estima que el creixement en facturació d’aquests programes arribi al 71,3% el 2021, fins a assolir més de 45 milions d’euros. És remarcable que el 8,6% del mercat concentra el 42% de la facturació, un fet que deriva en una atomització de bona part de l’oferta.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.