20 de març de 2021
La solució a la crisi que ha experimentat l’últim any la indústria cultural de l’entreteniment passa per tractar de singularitzar experiències en línia, afegint un component presencial que permeti generar un vincle amb el públic. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat els agents més destacats del panorama cultural de Barcelona, que han debatut sobre el present i el futur del sector en un context Covid.
Mobile Week Barcelona ha reunit en una taula rodona sobre el futur de la indústria de l’entreteniment al director editorial i cofundador de Filmin, Jaume Ripoll; a la general manager del Festival de Sitges, Mónica García; a la responsable de l’Equip Artístic a la Sala Apolo, Naiara Lasa; al director del Cruïlla Barcelona, Jordi Herreruela; al director d’Innovació i Desenvolupament Corporatiu del Primavera Sound, Daniel Fletcher; i al regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé.
Després d’un any de reinvenció per a la indústria de l’entreteniment, l’streaming s’ha revelat clau per a la realització d’esdeveniments massius. No obstant això, el principal inconvenient que enfronta la cultura retransmesa via online és la dificultat per generar una interacció directa amb el públic. Per això, els assistents a la taula rodona de la Mobile Week Barcelona aposten per models híbrids, amb la inclusió d’experiències innovadores que permetin l’assistència presencial i que garanteixin la seguretat del públic.
La crisi que ha experimentat la cultura en aquest any de pandèmia ha potenciat la creativitat que caracteritza el sector, sempre buscant garantir la seguretat i recuperar la confiança de les autoritats i, per descomptat, del públic. En paraules del director d’Innovació i Desenvolupament Corporatiu del Primavera Sound, Daniel Fletcher: “No hem parat de provar i experimentar models i experiències, hem generat molt aprenentatge amb l’únic objectiu de posar solucions sobre la taula que puguin ajudar no només al nostre sector sinó que puguin ser un referent per a tots”.
Després de que es declarés l’estat d’alarma al mes de març de 2020, el sector de la cultura es va veure obligat a paralitzar la seva activitat per complet ja reinventar noves formes d’arribar a la ciutadania que, més que mai durant el confinament, necessitava d’expressions culturals per divertir-se. En aquest sentit, el director del Cruïlla Barcelona, Jordi Herreruela, apunta: “Per la nostra experiència en esdeveniments multitudinaris, som els més grans experts en gestió de masses i controls d’accés. Quan ens reactivem a l’estiu, vam demostrar que érem capaços de fer cultura i entreteniment amb total seguretat”.
A nivell nacional, el sector cultural va perdre el 29% dels ingressos pressupostats per al 2020 i aquest any també s’espera una forta pèrdua d’ingressos. Gran part de les plantilles en ERTO i sense un calendari d’obertura encara clar és la realitat que experimenten les sales de concert. Malgrat això, la responsable de l’Equip Artístic a la Sala Apolo, Naiara Lasa, emfatitza que “aquest any ens ha servit per unir-nos com a sector, hem analitzat les nostres debilitats i plantejat solucions per a una realitat que s’ha convertit ja en una necessitat social per els ciutadans”. Un exemple d’això va ser l’assaig clínic que es va dur a terme a la Sala Apolo amb gairebé 500 assistents i que va demostrar ser un èxit sense causar cap contagi.
A més de buscar solucions dins del panorama cultural de Barcelona, també han hagut de fixar-se en l’internacional. La general manager del Festival de Sitges, Mónica García, comenta: “Hem après del que s’estava fent en altres parts, malgrat que la litúrgia d’un festival de cinema afavoreix certes mesures de seguretat com la distància, tot i així, hem hagut de treballar durant més de 6 mesos ajustant protocols perquè el Festival pogués dur-se a terme, finalment, amb un resultat boníssim”.
La situació del sector també ha suposat un desafiament des del punt de vista tecnològic, posant a prova els servidors amb la multiplicació de les connexions i l’augment del consum en plataformes. El director editorial i cofundador de Filmin, Jaume Ripoll, assenyala que “la pandèmia va irrompre quan la indústria de cinema arribava xifres rècord, però, per sort, l’experiència ens va permetre afrontar la situació. Hem col·laborat amb festivals prestant-los la nostra ajuda perquè els esdeveniments sortissin endavant. Hem aconseguit donar-li un valor extra a allò que veiem a casa”.
Per la seva banda, el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha destacat que “la cultura és una indústria molt resilient amb una gran vocació que sap combinar la creativitat i l’economia de la millor manera possible”. I emfatitza: “la pandèmia ha demostrat que la cultura és bàsica, és l’aliment per al progrés de la societat”.
La indústria de l’entreteniment tornarà a posar-se a prova el proper 27 de març quan el Palau Sant Jordi aculli un concert amb 5.000 espectadors de Love of Lesbian. Aquest esdeveniment serà la segona part de l’assaig clínic de desembre a la Sala Apolo, comptarà amb la supervisió d’un equip d’investigadors, una nova oportunitat per demostrar que la cultura és segura i un pas més cap a la represa de la seva activitat.
Estigues informat de tot!
Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.