Barcelona Digital Talent analitza el pes de les professions digitals en la gestió de la crisi de la Covid-19

Barcelona Digital Talent analitza el pes de les professions digitals en la gestió de la crisi de la Covid-19

  • Professionals digitals relacionats amb el Big Data, la programació o la gestió d’infraestructures han hagut de multiplicar els seus esforços per mitigar els efectes derivats de la contenció del Coronavirus
  • El volum de treball més alt ha estat per adaptar-se al teletreball, la gestió de la pandèmia i noves necessitats de les empreses
  • El sector del talent digital ha creat 6.000 nous llocs de treball a Catalunya durant els primers mesos de pandèmia

Barcelona, 21 d’octubre de 2020. – Els professionals digitals han jugat un paper important en la gestió de la crisi la Covid-19. Això és el que es desprèn de l’últim anàlisi de Barcelona Digital Talent, una aliança públic-privada impulsada per Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball Nacional, Barcelona Global, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya, i que té per objectiu convertir Barcelona en la capital del talent digital.

Tot i que la Covid-19 ha impactat amb especial força en el sector sanitari, posant a prova les infraestructures i sotmetent els treballadors a una situació d’estrès sense precedents, també ha tingut incidència en altres sectors que s’han vist obligats a reaccionar sense marge de maniobra per ajudar a combatre els efectes de a crisi. Un d’aquests sectors ha estat el digital, que ha vist en la necessitat una oportunitat per seguir creixent. En els últims mesos, el sector del talent digital ha creat 6.000 nous llocs de treball a Catalunya.

Barcelona Digital Talent ha identificat tres grans grups d’activitat en el món digital que han destacat per sobre dels altres durant els primers mesos de contenció de la pandèmia:

  • El primer de tots és el que ha tingut a veure amb l’activació massiva del D’un dia per l’altre, moltes empreses es van veure obligades a implantar el treball en remot per intentar mantenir part de la seva activitat. En aquest context, va ser molt important l’adequació de tota la xarxa de comunicacions de les empreses per permetre la connexió als servidors dels treballadors des de casa, la gestió d’aquesta infraestructura i la resolució de tots els problemes tècnics del dia a dia que podien sorgir fora de l’oficina.

Aquesta tasca ha anat a càrrec d’enginyers tècnics de xarxes i comunicacions, tècnics de suport, administradors de serveis i xarxes, gestors d’infraestructures i gestors de servidors.

  • El segon grup està format per professionals enfocats a donar resposta a noves necessitats sorgides per la irrupció de la pandèmia. Aquest grup s’ha enfocat en resoldre problemes relacionats amb l’activitat diària de les companyies, des d’una botiga que posava en marxa un e-commerce o un restaurant que necessitava cartes digitals fins la creació de noves APPs (per gestionar espais d’oficina, control d’accessos, etc).

Aquest grup està format per professionals com consultors específics, analistes funcionals i desenvolupadors, programadors (sobretot de back-end), Project Managers i arquitectes de middleware (per totes aquelles empreses que han hagut d’incorporar software nou).

  • El tercer i últim grup està relacionat amb la gestió de les pandèmies. La tecnologia ha servit per poder fer diferents investigacions relacionades amb el Coronavirus i oferir solucions a través de les dades. En aquest període s’ha avançat molt en el processament i tractament de les dades, tant a nivell hospitalari com de recerca i mobilitat.

En aquest últim grup s’ha de fer una menció especial a l’àmbit de la impressió 3D. Aquest tipus de tecnologia ha permès oferir alternatives útils als centres hospitalaris a l’hora de produir material mèdic homologat com podrien ser respiradors o mascaretes.

Els perfils que han tingut un paper destacat en aquesta categoria són analistes de dades i business intelligence, arquitectes, consultors i programadors de Big Data, administradors de les bases de dades vinculades en entorns de Big Data i administradors de les infraestructures de Big Data.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.