Com construir el pont entre la ciència i el mercat

Com construir el pont entre la ciència i el mercat

Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital Barcelona

L’ecosistema digital de Barcelona és un entorn propici per a la innovació, l’emprenedoria i la generació de spin-offs. Comptem amb 140 hubs tecnològics internacionals, més de 122.000 professionals digitals, una gran capacitat d’atreure inversió i una sòlida estructura acadèmica i de recerca, amb una producció científica en Deep Tech de primer nivell. Ara bé, el gran repte que tenim avui al nostre territori −i al conjunt d’Europa− és millorar la capacitat de traslladar totes aquestes idees i tot aquest talent del laboratori al mercat, dels articles als negocis. Una de les grans diferències d´Europa respecte als Estats Units o la Xina és la nostra capacitat de transferir tot aquest coneixement científic dels centres de recerca i universitats al mercat. Aquest fet també està perjudicant greument Europa per l´increment del gap de productivitat que hem viscut la darrera dècada en relació als Estats Units.

Organitzacions com Mobile World Capital Barcelona juguem un paper fonamental a l’hora d’impulsar aquesta imprescindible transferència tecnològica, doncs actuem com un pont entre la ciència i el mercat. Simplificant molt, la fórmula passa per connectar persones i coneixement. Cal posar en comú talent científic i emprenedoria, les idees amb la inversió que permeti desenvolupar-les. Cal transformar grups de recerca i projectes en empreses, i la seva tecnologia en productes que arribin al mercat i a la societat. I cal fer-ho des d’una visió humanística de la tecnologia: seleccionant, promovent i facilitant aquella innovació disruptiva que pugui generar un impacte positiu en les persones i el planeta. És una feina gairebé artesanal. Es requereix tot un coneixement que fa possible el que és molt complicat: que els perfils adients i complementaris es trobin, i que treballin amb l’objectiu, compartit, que aquestes tecnologies tinguin un impacte positiu en la vida de la gent.

Més de 260 projectes en vuit anys

Des de què vàrem posar en marxa el nostre programa de Tech Transfer, ara fa vuit anys, l´equip ha acompanyat més de 260 projectes científics en el camí per fer arribar les seves innovacions a la societat. Una tasca que impulsem a través del programa The Collider i de la col·laboració estratègica amb l’European Innovation Council en el marc del programa Tech2Market, i que comprèn des d’avaluar la viabilitat dels projectes, a complementar els equips científics amb emprenedors, connectant-los amb inversors i amb l’ecosistema tecnològic local i internacional i, finalment, acompanyar el seu llançament al mercat.

Cada any participen al nostre programa una trentena de projectes procedents, sobretot, d’universitats i centres de recerca. Aquest any tenim projectes de Catalunya (18) i València (4), però també de les Illes Balears (1), País Basc (3), Cantàbria (1), Galícia (1), Astúries (1), Madrid (1) i Castilla y León (1). Tots ells parteixen d’investigacions molt prometedores en àmbits clau per a la societat, amb innovacions com minúsculs generadors d’energia per a sensòrica i IoT, a noves tecnologies per descontaminar l’aigua o aplicacions per detectar el risc d’ictus, entre d’altres.

Per seguir creixent, enguany hem estrenat una nova forma d’organitzar les convocatòries, més àgil i accessible. D’una banda, la presentació de projectes està permanentment oberta, de manera que investigadors i emprenedors poden presentar en qualsevol moment les seves propostes, sense haver d’esperar que s’obrin les convocatòries. De l’altra, el programa es desenvolupa en dos cicles simultanis, un que comença a la primavera i un altre a la tardor, mentre que abans hi havia un sol cicle anual amb un mateix calendari per a tots els projectes.

Spinoffs amb propòsit

Dins la nostra estratègia de Tech Transfer, des de MWCapital també hem donat suport directe a la creació de 22 spinoffs que, a dia d’avui, ja han generat més de 140 llocs de treball. Són companyies amb un alt potencial disruptiu i alhora amb un enfocament de “tecnologia al servei de les persones”, capaces de generar un gran impacte positiu en els sectors de la Salut, la Indústria, l’Energia o la Sostenibilitat. El que en anglès anomenem Tech4Good.

Les més recents en sumar-se al nostre portfoli han estat Y-Plasma, amb una revolucionària tecnologia de ‘propulsors de plasma’ que augmenten la capacitat de generar energia dels parcs eòlics; i la lleidatana Nema Health, que vol obrir un nou camp en les immunoteràpies personalitzades contra el càncer de melanoma.

El gran repte dels propers anys

La transferència tecnològica és la palanca on més esforç hem de dedicar els propers anys per continuar impulsant Barcelona i Europa com a referents en Deep Tech, i Mobile WorldCapital és un dels grans actius amb què compten per fer-ho possible. És un repte complex, en el qual hem de superar barreres com la mentalitat, molt europea, de compartimentar el coneixement científic dins l’entorn acadèmic, o les reticències a la col·laboració público-privada.

Organitzacions com la nostra som, i hem de ser cada vegada més, el pont que ajudi a reduir la bretxa entre la ciència i el mercat.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.