La transformació empresarial sostenible, el gran imperatiu de la digitalització i el sector tecnològic

La transformació empresarial sostenible, el gran imperatiu de la digitalització i el sector tecnològic

Belén Viloria, directora executiva del moviment B Corp i B Lab Spain

La tecnologia té el potencial de transformar no només com vivim, sinó també com cuidem del planeta i de les persones que l’habitem.

La tecnologia és, sens dubte, una de les forces més transformadores del món i de la societat actual. No només ha revolucionat l’economia global, sinó que també ha penetrat profundament en cada aspecte de la nostra vida diària. Des de la forma en què ens comuniquem fins a com treballem o consumim, la tecnologia s’ha convertit en una companya inseparable de la nostra existència. Tanmateix, a mesura que la digitalització i el sector tecnològic continuen expandint-se i consolidant-se com un dels motors principals de l’economia, sorgeix una pregunta inevitable: Està la indústria tecnològica exercint un paper prou compromès amb la sostenibilitat a tots els nivells? Lamentablement, la resposta és (encara) no. 

La posició del sector tecnològic i la digitalització és única no només per la seva capacitat per modelar tendències i marcar el ritme de la modernització de la resta d’indústries, sinó també pel seu poder d’escalar solucions, arribant a tots els racons del planeta i a milions de persones. No obstant, l’impacte no tan positiu que de vegades té en les persones i el planeta sovint ha estat passat per alt. El desafiament, ara, no és només crear tecnologia més avançada i revolucionària, sinó també desenvolupar un enfocament empresarial que prioritzi el benestar social, ambiental i econòmic. En aquest sentit, un avenç engrescador que, sens dubte, contribuirà a aquest canvi de paradigma és la recent aliança que ara iniciem entre Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i B Lab Spain, impulsora a Espanya del moviment internacional B Corp.

Amb una comunitat formada per més de 9.000 companyies a tot el món i gairebé 300 a Espanya, aquest moviment està liderant la transformació cap a un model econòmic i empresarial més inclusiu, equitatiu i regeneratiu. Ara, B Lab Spain i MWCapital unim forces per integrar aquest enfocament al cor de la digitalització de les empreses i el sector tecnològic, amb una visió clara: impulsar una transformació empresarial en què les companyies tecnològiques no només generin beneficis econòmics, sinó que també contribueixin activament a solucionar els grans desafiaments de la humanitat i la crisi ecosocial que afrontem. Per a això, hem dissenyat un pla d’acció conjunt en el marc de l’estratègia de sostenibilitat de MWCapital amb la voluntat d’impulsar en el sector digital els alts estàndards d’impacte promoguts per B Lab i el moviment B Corp.  

Però, per què és crucial que la digitalització i el sector tecnològic emprenguin aquest camí? La seva influència i dimensió li atorguen una gran responsabilitat. La digitalització, el big data, la intel·ligència artificial i altres innovacions tecnològiques estan redefinint els límits del possible, però aquest progrés ha d’anar acompanyat d’un compromís ferm amb la sostenibilitat. No podem permetre que la tecnologia avanci a compte del benestar del planeta i de les persones. El futur exigeix una indústria tecnològica que actuï amb una visió humanista, centrada en les necessitats de la societat i el medi ambient i en crear les millors solucions per a tothom. 

Actualment, el sector tecnològic té un marge significatiu de millora en termes de sostenibilitat. Segons un estudi recent, només el 40% de les empreses tecnològiques a Espanya mesura l’impacte que generen. Aquesta xifra mostra que encara queda molta feina per fer. Iniciatives com la de MWCapital i B Lab Spain, que busquen fomentar models de governança més transparents, inclusius i responsables, són fonamentals per canviar aquesta tendència. L’objectiu és clar: fer que la tecnologia i la digitalització siguin part de la solució, no del problema. Ara bé, la importància d’aquesta transformació no és només ambiental o social, també és econòmica. En un context on l’economia digital representa el 12,3% del PIB a Espanya, no podem subestimar el poder que té aquest sector per marcar la diferència. Un creixement tecnològic sostenible pot i ha de garantir un impacte positiu tant en l’economia com en el benestar de la societat a llarg termini. 

En definitiva, la tecnologia té el potencial de transformar no només com vivim, sinó també com cuidem del planeta i de les persones que l’habitem. La col·laboració entre B Lab Spain i MWCapital referma el moment de consolidació i expansió del moviment B Corp cap a nous sectors i territoris econòmics que, com el digital, requereixen d’una transformació sostenible urgent. Aquest sector, més que cap altre, té els recursos i la capacitat per liderar aquest canvi, també en altres indústries, i per promoure un enfocament empresarial que equilibri el creixement econòmic amb el respecte al medi ambient i la justícia social. Només així podrem garantir que la tecnologia no només impulsi el progrés, sinó també el benestar i futur de totes les persones i el planeta.  

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.