5G Barcelona, Acciona i Orange impulsen l’ús de la tecnologia 5G per al control remot de vehicles robotitzats

5G Barcelona, Acciona i Orange impulsen l’ús de la tecnologia 5G per al control remot de vehicles robotitzats

  • Gràcies al 5G, els tres actors han desenvolupat el projecte pilot ‘Robots col·laboratius i autònoms’
  • Aquest tipus de tecnologia facilita temps d’execució més ràpids i augmenta el rendiment industrial
  • El 5G permet operar maquinària a distància i reduir problemes de latència, treballant en temps real

arcelona, 26 de febrer del 2019.- Acciona, Orange i Mobile World Capital Barcelona, ​​en nom de la iniciativa 5G Barcelona, ​​han presentat avui, en el context del MWC19 Barcelona, ​​el seu projecte pilot ‘Robots col·laboratius i autònoms’, on la tecnologia 5G és la protagonista. Gràcies a ella, un treballador pot controlar de forma remota un vehicle robotitzat, resolent les altes taxes d’atenuació i el risc de talls de comunicació que es donen amb altres tecnologies com el Wi-Fi, LTEM o NBIoT. A l’estand de Mobile World Capital de MWC19 Barcelona hi ha instal·lat un tòtem amb una demo perquè el públic general pugui teleoperar aquest vehicle robotitzat, que es troba en una nau logística situada a la Zona Franca de Barcelona.

Així mateix, el projecte s’emmarca dins de 5G Barcelona, ​​una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ​​Fundació Mobile World Capital Barcelona, ​​la Fundació i2CAT, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Atos i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

La tecnologia 5G permet operar maquinària a distància i fer-ho en temps real, eliminant problemes de latència, és a dir, la demora en la transmissió de dades. També possibilita l’intercanvi d’informació entre vehicles robotitzats (per exemple, de paràmetres ambientals), perquè aquests puguin realitzar tasques col·laboratives de forma autònoma, amb capacitat de detectar i superar obstacles.

L’aplicació de la tecnologia 5G a la Indústria 4.0 permet temps d’execució més ràpids i augmenta exponencialment el rendiment industrial. També redueix els riscos laborals, així com els costos d’instal·lació, i permet centralitzar les operacions i disposar de professionals altament especialitzats que no han de desplaçar-se i que poden donar servei a diversos projectes a distància.

Robots a les ordres del 5G

A fàbriques i magatzems cal moure elements d’un costat a un altre del recinte. Per aquesta raó, les plataformes robòtiques autònomes cada vegada s’implanten amb més assiduïtat en el sector industrial. Hi ha situacions, però, on la plataforma robòtica no és capaç d’actuar per si mateixa i es necessita de la intervenció humana per a comandar aquests equips.

És per això que es dota les plataformes robòtiques de sistemes que permeten controlar-los de forma remota a través de tecnologies de presència immersives, com la tecnologia 5G. D’aquesta manera, el treballador pot controlar el robot a distància, i, a més, obté informació de l’entorn que l’envolta.

Al pilot d’Acciona, Orange i 5G Barcelona, ​​s’ha utilitzat la plataforma autònoma robotitzada MIR200, amb un sistema de càmeres 2D i 360 que permeten que aquesta sigui controlada a distància gràcies a la tecnologia de comunicacions 5G, que permet que el feed de vídeo 2D i 360 pugui retransmetre amb una baixa latència.

A més, aquesta experiència pilot d’ús amb el 5G és possible gràcies a la col·laboració dels socis tecnològics Cisco i Samsung.

Share

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.