Marta Pascual Estarellas, CEO de Qilimanjaro Quantum Tech
Les tecnologies emergents impulsen el progrés que beneficia tant a la humanitat com al planeta. En aquest context, la deep tech és fonamental, un terme empleat per a descriure les noves tecnologies que es troben encara a les primeres etapes de desenvolupament. Per norma general, les innovacions de deep tech no solen estar preparades per a una comercialització a gran escala; les mateixes tecnologies encara s’estan perfeccionant i la societat encara no està totalment preparada per a adoptar-les. Aquestes empreses se situen en la intersecció de la investigació i la indústria, en la transició del món acadèmic a la implementació al mercat. Tot i que moltes d’aquestes innovacions tenen un enorme potencial transformador, és inevitable que no totes assoleixin l’èxit comercial.
Això ens porta a un dilema crític: com poden els fundadors i líders d’empreses deep tech obtenir els recursos necessaris per al seu creixement —principalment mitjançant inversions— mentre naveguen pels obstacles tecnològics inherents a l’exploració de territoris inexplorats? El repte consisteix a gestionar les expectatives i els terminis per evitar la trampa de l’exageració. El bombo publicitari pot crear una onada d’entusiasme, atraure l’atenció dels mitjans de comunicació, omplir els plafons amb líders de pensament, generar articles d’opinió —tant informats com enganyosos— i atraure la inversió pública i privada. Això pot proporcionar una excel·lent exposició, però quan les promeses no es materialitzen com s’esperava, l’entusiasme es dissipa ràpidament, donant lloc a la desil·lusió. Aquestes situacions no només traeixen la confiança dels inversors i clients, sinó que posen en perill tot l’ecosistema. Hem sigut testimoni d’aquest patró amb d’intel·ligència artificial, el metavers i els robots humanoides; ara, la computació quàntica es troba en un encreuament similar.
La computació quàntica brinda l’esperança de mantenir el ritme ràpid d’avenç en la capacitat de processament que ha impulsat el progrés tecnològic estès durant dècades. Aquesta tecnologia codifica la informació en sistemes regits pels principis de la mecànica quàntica, la física que descriu el comportament de les partícules a escala microscòpica. En aprofitar fenòmens com la superposició i l’entrellaçat, la computació quàntica introdueix una forma fonamentalment nova de processar la informació, i això permet dur a terme determinades tasques de manera més eficient en comparació amb els ordinadors clàssics.
Aquest salt en la capacitat computacional té profundes implicacions: redueix el temps i els recursos necessaris per afrontar reptes complexos a tots els sectors i accelera els descobriments científics. Les simulacions quàntiques prometen ampliar la nostra comprensió de l’univers i impulsar noves tecnologies aplicades. L’impacte potencial s’estén transversalment en camps com la ciència dels materials, les finances, la logística, el descobriment de fàrmacs i la intel·ligència artificial, entre molts d’altres.
No obstant això, tot i que alguns casos d’ús ja poden abordar-se amb els primers prototips, encara queden reptes importants abans que la computació quàntica pugui afrontar de forma fiable una àmplia gamma d’aplicacions empresarials. Els majors obstacles es troben a l’ampliació del hardware. Aquest sistemes són molt sensibles a les pertorbacions, i mantenir les condicions operatives necessàries per a controlar els estats quàntics exigeix un nivell de complexitat extraordinari. Malgrat que s’estan explorant diversos enfocaments per evitar aquestes limitacions —inclòs l’enfocament QASIC analògic únic que busquem a Quilimanjaro—, encara queda camí per recórrer. No obstant això, aquest camí no pot fer-se en solitari: ara és el moment adequat per associar-se amb els consumidors finals, garantint que les solucions quàntiques no només siguin innovadores, sinó que també estiguin profundament alineades amb les necessitats del món.
Passar per alt la realitat que el desenvolupament dels ordinadors quàntics —com el de qualsevol altra deep tech— exigeix temps, perseverança i treballar de valent reflecteix una perillosa ingenuïtat. Com a ferma creient d’aquesta tecnologia, animo tant a la comunitat quàntica com als seus defensors a abordar els seus esforços amb responsabilitat. La computació quàntica és una marató feta d’esprints, i capitalitzar prematurament el bombo publicitari comporta conseqüències no desitjades. El progrés sostenible requereix paciència, rigor científic, humilitat, transparència i un compromís amb els objectius a llarg termini per sobre de les victòries ràpides. Podeu estar segurs que l’espera valdrà la pena.
Estigues informat de tot!
Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.