L’ecosistema de spin-offs a Espanya suma 1.210 companyies deep tech

L’ecosistema de spin-offs a Espanya suma 1.210 companyies deep tech

  • Les spin-offs deep tech a Espanya facturen un total de 2.000 milions d’euros i generen 12.200 llocs de treball qualificat, segons un informe elaborat per Mobile World Capital Barcelona i presentat en el marc del Barcelona Deep Tech Summit
  • El 55% d’aquestes companyies es concentren a Catalunya i Madrid, on al seu torn es troben les principals universitats i centre de recerca del país
  • Els sectors on més spin-offs s’han creat són el de la salut (35,6%); el de les TIC i l’entorn digital (17%); el de la indústria i manufactura (12,4%), i el de l’energia i la sostenibilitat (12,4%)

L’ecosistema de spin-offs a Espanya està en ple desenvolupament i compta ja amb 1.210 companyies deep tech, que donen feina a 12.200 professionals qualificats. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’informe ‘L’ecosistema de spin-offs deep tech a Espanya’, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb Deloitte, que analitza l’impacte de les empreses sorgides de tecnologies desenvolupades per universitats i centres de recerca, les spin-offs deep tech, a Espanya.  

L’informe, que s’ha presentat aquest dijous en el marc del congrés Barcelona Deep Tech Summit a la capital catalana, descriu una major concentració de spin-offs deep tech a Catalunya (29%) i Madrid (26%). Tanmateix, l’impacte de les spin-off s’estén a tot el territori espanyol i assoleix en el conjunt de l’estat una facturació anual de 2.000 milions d’euros, cosa que correspon a una facturació mitjana d’1,67 milions d’euros per empresa.  

Per dur a terme aquest estudi s’han analitzat el conjunt de spin-offs deep tech creades a Espanya fins a l’any 2023, aprofundint en aspectes clau com l’evolució en la creació de noves spin-off, l’impacte econòmic, l’ocupació del sector o les tecnologies emergents sobre les quals aquest tipus de companyies basen el seu model de negoci. 

Els resultats de l’anàlisi han estat presentats en l’esdeveniment de referència per a l’ecosistema deep tech de Barcelona pel CEO de MWCapital, Francesc Fajula, i per Jordi Arrufí, responsable de l’àrea de Tech Transfer de MWCapital. En l’acte ha intervingut també Jordi Valls, tinent d’alcalde de l’Àrea d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, qui ha remarcat la necessitat d’impulsar la innovació a través de la creació i consolidació d’aquest tipus d’empreses: “Les spin-offs són un actiu molt important per a Barcelona perquè generen llocs de treball de qualitat i contribueixen a posicionar la ciutat en un lloc capdavanter en innovació i en sectors estratègics com la tecnologia aplicada a la salut o les TIC. L’aposta de Barcelona busca tant retenir el talent propi com atraure nous professionals. Per això, per a la ciutat és clau generar i atraure capital inversor que financi projectes de transferència científica i tecnològica sorgits o connectats amb l’ecosistema de recerca local i català”.  

Per avançar en la transferència tecnològica i en el creixement de les empreses deep tech, Francesc Fajula, CEO de MWCapital, ha afegit que la col·laboració de tots els actors és fonamental: “Per aconseguir un ecosistema sòlid és primordial que tant les institucions públiques com les privades facilitin l’accés a recursos i incentius que impulsin el salt d’aquestes innovadores tecnologies del laboratori al mercat”.  

Motor d’ocupació i d’innovació en salut, telecomunicacions, Indústria 4.0 i energies netes 

Les spin-offs deep tech a Espanya generen actualment 12.200 llocs de treball d’alta qualificació i representen un instrument important per frenar la fuga de talent cap altres mercats. De fet, la taxa d’ocupació mitjana per spin-off (10 empleats) supera en més de dues vegades l’ocupació mitjana de les pimes espanyoles (4,7 empleats) i és un 43% superior si la comparem amb la mitjana d’empleats per start-up a Espanya (6,98 empleats). 

En el cas de la spin-off deep tech, les de major grandària són les que més facturen. Així, les spin-offs d’entre 51 i 200 empleats presenten una facturació mitjana superior als 15 milions d’euros; les que compten amb una plantilla d’entre 11 i 50 professionals facturen una mitjana de 2,54 milions d’euros; en aquelles que tenen entre 2 i 10 empleats, la facturació mitjana és de 300.000 euros; i en aquelles que només empren 1 persona, és de 80.000 euros.  

Jordi Arrufí, director de Desenvolupament Corporatiu i responsable de l’àrea de Tech Transfer de MWCapital, afirma que “les spin-offs deep tech, basades en tecnologies patentades i disruptives, generen avantatges competitius davant les pimes i startups convencionals. Aquestes spin-offs compten, de mitjana, amb un 66 % més d’empleats i un creixement anual de la facturació del 18 % en els últims tres anys”.  

Pel que fa a tecnologies, les companyies deep tech espanyoles estan impulsant innovacions en biotecnologia (18%), salut digital i telemedicina (16%), i tecnologies emergents com el IoT, l’edge computing, el 5G i els sensors (15%). La majoria d’aquestes tecnologies tenen la seva aplicació en sectors clau per a la societat i l’economia. D’acord amb l’anàlisi de la fundació Mobile World Capital Barcelona, l’activitat d’un 35,5 % de les spin-offs deep tech està relacionada amb el sector de la salut (biociències, assistència sanitària); la d’un 16,9 %, amb les TIC i l’entorn digital; la d’un 12,4 %, amb la Indústria 4.0 i la manufactura; la d’un altre 12,4 %, amb l’energia i la sostenibilitat, i la d’un 6,4 %, amb l’agricultura.  

Claus per impulsar la transferència tecnològica 

L’objectiu de les spin-offs deep tech és portar les seves solucions tecnològiques de la ideació al mercat, per arribar al major nombre d’usuaris possible. No obstant això, Espanya encara té marge de millora per agilitzar aquest procés. 

L’informe presenta una sèrie de recomanacions per enfortir l’ecosistema de spin-offs deep tech i fomentar la transferència de tecnologia. Entre les propostes destaquen: augmentar el finançament en les etapes inicials, quan el risc de mercat és més gran; expandir els incentius fiscals per a empreses i inversors; unificar i harmonitzar el marc regulatori, i promoure la col·laboració publico-privada. Si bé és cert que les xifres d’inversió de l’ecosistema deep tech a Espanya en els últims anys s’han incrementat més de vuit vegades, en el període entre 2014 i 2023, les spin-offs deep tech continuen necessitant una major inversió, així com noves mesures que busquin recolzar el seu creixement. Les spin-offs necessiten més inversió atès que són companyies que solen partir de tecnologies provades en laboratori però que encara no han s’han desplegat al mercat i que, per tant, sovint no tenen ingressos fins a assolir una major maduresa tecnològica.  

A més de les recomanacions anteriors, l’estudi recull la necessitat d’enfortir les Oficines de Transferència de Coneixement (OTC) i ampliar els programes d’acceleració tecnològica i d’acompanyament a la creació d’empreses. Mobile World Capital Barcelona, a través del programa The Collider amb el qual connecta investigadors i emprenedors en l’àmbit de les tecnologies profundes, contribueix a aquest repte. En els últims vuit anys, la iniciativa ja ha ajudat a crear 22 spin-offs cientificotecnològiques i ha acompanyat més de 200 projectes científics de tot Europa en el seu procés de transferència tecnològica.  

A més de l’informe, al Barcelona Deep Tech Summit, la fundació ha presentat alguns dels projectes que estan rebent actualment l’acompanyament de mentors experts en el marc del seu programa de transferència tecnològica, els quals s’espera que passin a engrossir properament el nombre total de spin-offs deep tech d’Espanya.

Comparteix

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.