Societat 5.0: el nou paradigma

Societat 5.0: el nou paradigma

Eduard Martín, CIO de Mobile World Capital Barcelona

A meitat del segle XX la humanitat va encetar un nou camí sense saber-ho. En un món convuls immers en les ombres de dues conflagracions mundials, la ciència va aconseguir plasmar el que molts segles abans els humans havien estat buscant: la capacitat de comunicació global. La capacitat del desenvolupament de noves eines fins llavors inimaginables.

L’acceleració en el desenvolupament científic, els nous descobriments i l’empenta de tants i tants segles de recerca es van plasmar per fi en tecnologia aplicada. Les telecomunicacions, l’electricitat -esdevinguda electrònica aplicada més tard- i per fi el somni de crear màquines amb capacitat d’emular els processos de raonament humà es van començar a fer realitat.

L’impuls inicial, motivat per la necessitat de trobar maneres de finalitzar la segona Guerra Mundial, es va convertir en la base de la computació actual, de la ciència del coneixement i del que ara coneixem com a tecnologies de la informació i la comunicació.

Una nova era havia nascut: l’era digital.

I amb l’era digital, caracteritzada per la capacitat de comunicació humana de maneres diferents a com les havíem vist, es va començar a desenvolupar una nova concepció global de la societat.

La segona part del segle XX vista de lluny, no és tan afable com de vegades se’ns fa veure. La postguerra, els blocs polítics han desembocat en un segle XXI certament convuls i ple d’incògnites, però també de certeses irrenunciables.

Amb les diferenciacions culturals, econòmiques i de context normals, la societat que s’està configurant, fruit del controvertit segle XX, és una societat nova, que afegeix a l’evolució de la humanitat els reptes d’un planeta que està sobre-explotat, la necessitat de trobar noves motivacions i la necessitat, sobre tot, de trobar un nou rumb.

L’anomenada Societat 5.0, és una societat que es veu en la necessitat de trobar la manera d’humanitzar les tecnologies digitals que ha creat, per a fer-les eines útils en els reptes que es presenten i que mai a la història s’havien presentat.

La justícia mediambiental, la preservació dels drets humans, la prevenció de la infoxicació… el tecnohumanisme… Grans reptes per les noves generacions que caldrà afrontar d’una forma diferent.

Ja no és suficient amb una aplicació de la tecnologia per resoldre els problemes de la nostra societat, ara és necessària una reflexió conjunta de l’imparable esdevenir d’aquestes tecnologies i la immensa capacitat de desenvolupament de la qual ens hem dotat.

La societat 5.0 i el seu espai de desenvolupament.

Aquesta és una societat on no pots badar. És imparable la capacitat humana de recerca i de noves troballes que modifiquen els nostres comportaments. És una roda que no para de girar. I no ho farà.

Es per això que és més necessària que mai que la reflexió i la introspecció acompanyi el desenvolupament científic i tecnològic. La tecnologia ha de ser el millor dels instruments en aquesta societat per tal de poder ser capaços de traccionar a la vida quotidiana tota la seva potència.

A l’era dels 60-70 del passat segle somiaven amb sistemes experts (com el Mycin) que ens permetessin tenir eines de suport al diagnòstic de malalties. Només 60 anys després disposem de bessons digitals per simular escenaris clínics, intel·ligència artificial que ens permet accelerar els processos de decisió, realitat immersiva…

La societat 5.0 representa un salt quàntic respecte en les nostres capacitats. Un salt per al que no sabem si estem preparats.

Les nostres ciutats, els nostres pobles, ja no poden ser simplement metròpolis intel·ligents, on diferents sensors ens aporten dades de valor afegit que es converteixen en informació al relacionar-les i en coneixement al projectar-les al futur o al passat. Les nostres ciutats ara han d’estar compromeses amb la tecnologia per a una millor planificació que asseguri la convivència justa, la qualitat mediambiental, la mobilitat dins la racionalitat, la logística planificada.

I tot això en només seixanta anys d’història.

Els cicles humans han estat tradicionalment llargs, i això permetia les transicions cap a les noves condicions. Avui dia això no és així: en la societat 5.0 s’esperen resultats immediats per solucions que s’acumulen.

Necessàriament això és dolent? Doncs no. La humanitat s’ha mogut sempre en base a les necessitats i problemes més bàsics: la confrontació -les guerres-, la necessitat, les pandèmies. En la nova societat, ens mourem també per la capacitat de fer que la tecnologia no sigui la raó de ser, sinó el millor instrument de transformació i millora de la qualitat de vida de les persones.

Durant els propers 10 anys, les tecnologies digitals, que són producte del coneixement humà més avançat que mai haguem pogut imaginar, ens permetran dibuixar nous escenaris, que cal convertir en oportunitats reals de progrés, de concòrdia, de justícia humana. Hem explotat fins l’extenuació els recursos naturals, s’han malmès condicions d’habitabilitat… Cal convertir aquests reptes en autèntiques oportunitats, utilitzant el coneixement i les eines de les que ens hem dotat.

La societat 5.0, va d’això: posem a les persones en el centre de l’escenari de la vida quotidiana, posant al seu servei el que elles mateixes han desenvolupat. No fem de la tecnologia la raó de ser, sinó l’eina meravellosa per aconseguir redreçar novament la història de la humanitat, com d’altres vegades s’ha fet.

L’impuls de MWCapital

Fa una dècada, sota la visió Smart Cities, Barcelona va liderar una concepció diferent a l’hora d’adoptar i adaptar la tecnologia a l’espai urbà, Una visió molt tecnològica, però, alhora, enfocada a millorar la vida de les persones. Avui, les ciutats han de ser l’escenari del desenvolupament equilibrat entre l’evolució tecnològica al servei de les persones, i la necessitat de salvaguardar els recursos naturals ressentits per aquesta evolució exponencial que la humanitat ha experimentat en només seixanta anys.

En aquesta evolució Mobile World Capital Barcelona vol ser un actor protagonista. Sota el paraigües Tech4Good, impulsem iniciatives per aplicar innovacions sostenibles en diferents ciutats de Catalunya, per millorar la seva connectivitat o per fomentar l’accessibilitat digital entre la ciutadania. També som un actor essencial a l’hora de promoure i atraure el Talent Digital, en col·laboració amb empreses i universitats catalanes. Alhora, a través del nostre programa de Transferència Tecnològica, ajudem a traslladar al mercat innovacions disruptives que contribueixin a fer més sostenible la indústria, millorar la vida de les persones i reduir l’impacte ambiental.

Comparteix

Estigues informat de tot!

Subscriu-te i estigues informat dels últims continguts de Mobile World Capital Barcelona.